Ne kenjük magunkra!

FRISS FELMÉRÉS SZERINT sokan összekeverik a szúnyogriasztót az irtószerrel. Még a kereskedelmi címkék sem adnak mindig eligazítást. S mivel itt a szezon, nem árt az odafigyelés.

Ország-világO. Horváth György2016. 06. 12. vasárnap2016. 06. 12.

Kép: Zawady is a village of farmers in the administrative district of Gmina Rzeczyca, within Tomaszów Mazowiecki County, ód Voivodeship, in central Poland. It lies approximately 4 kilometres (2 mi) west of Rzeczyca, 19 km (12 mi) north-east of Tomaszów Mazowiecki, and 58 km (36 mi) east of the regional capital ód . (http://en.wikipedia.org/wiki/Zawady,_Gmina_Rzeczyca), Image: 143595086, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy, Fotó: Profimedia

Boy age 8 being sprayed with mosquito repellent by his mother age 8 and 32. Zawady Central Poland
Zawady is a village of farmers in the administrative district of Gmina Rzeczyca, within Tomaszów Mazowiecki County, ód Voivodeship, in central Poland. It lies approximately 4 kilometres (2 mi) west of Rzeczyca, 19 km (12 mi) north-east of Tomaszów Mazowiecki, and 58 km (36 mi) east of the regional capital ód . (http://en.wikipedia.org/wiki/Zawady,_Gmina_Rzeczyca), Image: 143595086, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy
Fotó: Profimedia

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemrég tette közzé a szúnyogriasztókra vonatkozó vizsgálati eredményét. Huszonegy különféle, közvetlenül a bőrre és ruhára fújható- kenhető, folyékony szúnyogés/ vagy kullancsriasztó szerek hatóanyagát vizsgálta meg az interneten és a termékcímkén fellelt adatok alapján. Kiderült, hogy hét terméknek az úgynevezett DEET – N,N-dietil-meta-toluamid – a hatóanyaga. E vegyületről tudnivaló, hogy csak nagyobb mennyiségben használva okozhat egészségügyi problémát, leginkább allergiás reakciókat válthat ki.

A riasztószerek másik csoportjában öt esetben a DEET-hez hasonló, de újabb fejlesztésű – és kevesebb problémát okozó – vegyületet, a pikaridint használták fel. Hat árucikkben a gyártók természetes eredetű, az eukaliptusz növényben fellelhető anyagot, a P-mentán-3,8-diolt alkalmazták riasztó anyagként: ez csak az arra érzékenyek számára okozhat irritációt, a többség bátran használhatja. Egy termékben csak növényi illóolajat találtak a vizsgálatok során, ami hiába természetes anyag, az érzékenyek ezt is kerüljék.

Az eredmények összesítéseként (a TVE pontozása alapján) 13 termék – drágább és olcsóbb egyaránt – ért el 13 pontot, ezek használatát ajánlják a szúnyogok és kullancsok elleni védekezéshez. Rossz hír, hogy az ár nem garancia: a drágábbak között is jócskán akad az érzékenyek számára kerülendő termék.

Egyébként egészen jól működik a kerti varázs: citromfüvet, levendulát, a fűszernövények közül bazsalikomot, majoránnát, kakukkfüvet, oregánót is dörzsölhetünk bőrünkre, mind hatásos bizonyos ideig.



ÁRT VAGY SEM?
Az egyik leghatásosabb és legnépszerűbb szúnyogirtó a konnektorba dugható lapkás vagy folyadékos készülék. Ezek meleg hatására párolgó, a rovarokat mérgező gázokat bocsátanak ki. Jó tudni, hogy a legtöbbünknek ártalmatlan, de az érzékenyek kerüljék. Általában igaz: inkább riasszuk el a rovarokat, mintsem irtsuk őket.


ÖL VAGY RIASZT?
Nem mindegy, hogy mit fújunk magunkra: könnyen összekeverhetjük a rovarölő és -riasztó készítményeket, mert a boltokban sokszor egy helyen kínálják őket. Ezért az apró betűs eligazító címkék elolvasása kötelező, mert vásárlás előtt nekünk kell meggyőződnünk a termék használati lehetőségeiről. Ez már csak azért is fontos, mert a TVE tapasztalata szerint az is előfordulhat, hogy a – főként webáruházas – kereskedő tévesen tünteti fel a termék nevét, és riasztóként árul rovarirtó szert.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek