A Trabantok szóba sem kerültek

Ezt írtuk... (július második hetében) a Szabad Föld 10, 20, 30, 40, 50 és 60 és 70 évvel ezelőtti számaiban.

Ország-világSZF-ajánló2016. 07. 14. csütörtök2016. 07. 14.
A Trabantok szóba sem kerültek

1946. 
Íme, így néz ki az egyforintos, a húsz- és a kétfilléres. A Szabad Földben bemutatott pénzérméknek minden becsületes dolgozó örül, és türelmetlenül várja augusztus elsejét, amikor tenyerébe veheti a jobb jövőt jelentő forintot. De az uszítók ismét rémhíreket terjesztenek. „Aki elhiszi, hogy amerikai kölcsön nélkül jó pénzünk lesz, az agyalágyult. Hiába ígérget Rákosi, nincs annak semmi alapja.” Őket intik Farkas Mihály elvtárs szavai: „Felkötjük, aki a szilárd pénz megteremtése után is spekulál!”
(Inflációs jelentésünk: a Szabad Föld ára egy hét alatt 3 billió pengőről 5000 billió pengőre emelkedett.)

1956. 
A Magyar Dolgozók Pártja Központi Vezetőségének határozata. „A pártellenes elemek egyre erősödő támadást indítottak pártunk politikája és vezetése, népi demokratikus rendünk ellen. E támadások egyik gócpontjává vált a Petőfi Kör. A legutóbbi Petőfiköri vitaest felszólalói (Déry Tibor és Tardos Tibor írók) már odáig mentek, hogy tagadták a párt és a munkásosztály vezető szerepét, és burzsoá, ellenforradalmi nézeteket hirdettek. A párt és a népi demokrácia elleni fellépéseket főként egy bizonyos csoport szervezi, amely Nagy Imre körül alakult ki.”

1966. 
A közelmúltban neves vendéget vártak az egyik Galga menti faluban. Úgy határoztak, hogy a járási székhelytől autókonvoj kísérje majd a kedves vendégeket. Húsz gépkocsiban egyeztek meg, de mivel ennél lényegesen több autó volt a faluban, csak a legújabb évjáratú Moszkvics, Opel és Volga gépkocsik tulajdonosai közül választották ki a delegációt. A trabantosoknak még a neve sem került szóba…


1976.  
Bealkonyul a vándormadaraknak, azoknak, akik akár néhány hét után is munkahelyet változtatnak a jobb fizetés reményében. Ugyanis a munkaügyi miniszter rendeletet hozott, miszerint: „Az új dolgozó alapbére alkalmazásakor és az azt követő egy év alatt nem érheti el a vele azonos munkakörű dolgozók alapbérét”. Nagy elégtétel ez a munkahelyükhöz hűséges törzsgárdatagoknak, akik évtizedeket töltenek el egy munkahelyen, becsülettel dolgozva.

1986. 
Június 30-án, hetvenhat éves korában, szívroham következtében Esztergomban elhunyt Lékai László bíboros, prímás, esztergomi érsek. A vallás tiszteletét családi hátterében hordozta: édesapja mélyen vallásos katolikus iparos volt, édesanyja hithű katolikus családból származott. Rómában szentelték pappá 1934-ben. Tíz idegen nyelven beszélt. 1944–45-ben Mindszenty Józseffel együtt volt a sopronkőhidai fegyházban. 1974-ben kinevezték az Esztergomi főegyházmegye apostoli kormányzójává, miután felmentették tisztségéből Mindszentyt. 1976-ban lett esztergomi érsek és bíboros.

1996.
Tavaly karácsony előtt meghirdette a Matáv, hogy aki azonnal kifizeti a bekötést, két hét múlva telefont kap. Befizettük. Mondanom sem kell, hogy két hét múlva a telefonnak híre sem volt. Viszont januárban jött egy számla az alapdíjjal és késedelmi pótlékkal. Az irodában elnézést kértek, de februárban jött a következő számla. Újabb bemenés, újabb elnézéskérés, de tavasz elejéig sem történt semmi. Illetve megjött a harmadik számla.

2006. 
Megbízatásuk végén a távozó kormánytagoknak egyetlen fillér végkielégítés sem jár – jelentette be a miniszterelnök. Gyurcsány szerint ez abból a törvénymódosításból következik, melyben megfogalmazták, hogy az „állami vezető”, amikor elvállalta megbízását, tisztában volt azzal, hogy az nem örökre, hanem legfeljebb négy évre szól. A miniszterelnök korlátozta a vezetők juttatásait is: szolgálati lakás, lakásfenntartás, külföldi napidíj, szolgálati gépkocsi, repülőjegyek.

Ezek is érdekelhetnek