Autózni kell!

Sok évvel ezelőtt volt szerencsém az Adriára autóval lemenni. Baj nélkül megjártuk az utat, felejthetetlen élmény maradt. A határon átérve az út mellett kinagyított elrettentő fényképek – főleg fiatalok fotói – figyelmeztettek bennünket, hogy óvatosan nyomjuk a gázpedált.

Ország-világOlvasói levél2016. 07. 21. csütörtök2016. 07. 21.
Autózni kell!

Nálunk akkor még ilyen képek nem voltak kint, de egyszer Cegléden járva, a 4-es főút kereszteződésénél láttam egy táblát, hogy hány halálos baleset történt már ott. Abban az időben hallottam, hogy Svájcban milyen sok a körforgalom. Örültem, amikor később újra Cegléden járva megállapíthattam, az említett kereszteződésben is már körforgalmat alakítottak ki.

Halottak napja előtt Jánoshalmáról Kiskunhalasra kellett mennem. Városunktól nem messze, egy kanyarban – ahol két évvel azelőtt halálos baleset történt – egy személykocsiból éppen virágokat, mécseseket szedtek elő. Egy fiú és egy lány halt meg itt. A lány szülei tudták, hogy a gyermekük barátja megszállott gyorsaságmániás, ezért feltették a lányukat a buszra. A fiú a busz után ment, s a következő megállóban kérte a lányt, üljön át az autójába. A lány szót fogadott. A kanyarban gyorshajtás miatt átsodródtak, az árokba csapódtak. A szülők fájdalma soha nem múlik el...

Egy latin közmondás szerint: „Navigare necesse est” – Hajózni muszáj. A mai világban autózni is kell. De az óvatosság sosem árt!


Balázs János, Jánoshalma

Ezek is érdekelhetnek