Botcsinálta kapitány?

Mifelénk nem meglepő, hogy az Európa-bajnokságon helytállt futballistáink ünneplésébe furcsa hangok is vegyülnek, melyek megkérdőjelezik Bernd Storck szövetségi kapitány tudását. A kritikusok szerint igazából csak folytatta az elődje, Dárdai Pál által megkezdett csapatépítést, s így érdemtelenül ült fel a berlini Hertha trénerének járó trónra. A fiatal magyar edző hozzáértését senki nem vonja kétségbe, csak hát az előbbi vélemény hirdetője annak idején a hazai edzők szembeköpésének tartotta Dárdai kapitánnyá kinevezését…

Ország-világBudai Horváth József2016. 07. 16. szombat2016. 07. 16.
Botcsinálta kapitány?

Bernd Storck számos hazai trénernél kicsapta a biztosítékot, amikor az MLSZ sportigazgatójaként az utánpótláscsapatok éléről eltávolította a magyar edzőket, kapitányként a norvégok elleni pótselejtezők előtt lecserélte a válogatott körüli stáb tagjait. Aztán „előbányászta” a klubjában mellőzött Kleinheisler Lászlót, aki a pótselejtezőn a norvégoknak idegenben lőtt góljával nagyjából kijuttatta az Eb-re a válogatottat. Ragaszkodott a légiós Szalai Ádámhoz, akit itthon kerékkötőnek nyilvánítottak, ám egyegy nagyon fontos góljával sokat lendített a válogatott szekerén. De a kapitány bírálói váltig állítják, hogy Storck koncepció nélkül dolgozik, szerencséjére segítői – köztük Andreas Möller világ- és Európa-bajnok, BL- és UEFA Kupa-győztes egykori futballista, pro licences edző és a videós elemzést végző kollégák – „jó útra terelik”, nekik köszönheti a sikereit.

Hogy Bernd Storck miért botcsinálta kapitány egyes magyar klubedzők, menedzserek szemében? Talán rávilágít az M4 sportcsatornának adott nyilatkozata: – Csak egykét együttestől kapunk egyéni értékeléseket, mert a többi csapat nem az én szellememben gondolkozik. De nem akarom megmondani a kluboknak, hogy mit csináljanak. A sikerekhez utánpótlás-akadémiákra van szükség, ahol különleges módszereket kellene bevezetni jó szakemberekkel.

Ne feledjük: a 2018-as oroszországi vbselejtező meccsein ellenfelünk lesz Portugália, Svájc, Lettország, Feröer, Andorra. A kilenc csoportgyőztes kijut a vb-re, a legjobb csoportmásodikok pótselejtezőt játszanak a maradék négy kiadó helyért. Ma már van rá sanszunk – a csapat tagjai mellett köszönet érte Dárdai Pálnak és Bernd Storcknak!

Ezek is érdekelhetnek