Kérdezze meg hentesét!

ELKÉPESZTŐ állapotokra bukkantak egy dunavarsányi húsboltban, ahol a minap ellenőrzést tartottak a Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

Ország-világ(-rv-)2016. 07. 17. vasárnap2016. 07. 17.

Kép: Élelmiszerbiztonsági ellenörzés a Fehérvári úti piacon vásárcsarnok piac zöldség hentes hús 2013.03.28. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Kérdezze meg hentesét!
Élelmiszerbiztonsági ellenörzés a Fehérvári úti piacon vásárcsarnok piac zöldség hentes hús 2013.03.28. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

A kosz, a fertőtlenítés lehetetlensége, a penészes hűtők, az elkülönítés nélkül tárolt és okmányok hiányában nyomon követhetetlen alapanyagok, félkész- és késztermékek miatt az üzletet bezárták, tíz és fél tonna terméket megsemmisítésre ítéltek a hatóság szakemberei.

Mivel a hús kényes áru, vásárláskor érdemes körülnézni a hentespulton, az élelmiszerüzletek hústárolóiban, hogy láthatóak-e gyanús jelek, melyek a kétes frissességre, a kiolvadásra utalnak. Érdemes tudni, hogy a friss, hűtött, fagyasztott húsok csomagolásán kötelező feltüntetni a származást, az állat nevelése és levágása helyszínéül szolgáló országokat – de ez a rendelkezés nem terjed ki az előkészített húsokra (marinírozott csirkemell) és a húskészítményekre (sonka, kolbász). Az apróbb húsokból, halakból készült terméken rajta kell lennie a „darabokból formázott” feliratnak.

A darált hús csomagolásán szerepelnie kell a származás helyének, a termék zsírtartalmának és a kollagén(zselatin)-húsfehérje százalékos arányának. A csülök bőrére nyomott ovális pecsét igazolja, hogy a sertés átesett a hatósági állatorvosi vizsgálaton és fogyasztásra alkalmas. A kötelező ovális jelölésen kívül az S-E-U-R-O-P bélyegzés azt jelenti, hogy a sertést a kereskedelmi forgalomba kerülés előtt a hús-zsír arány alapján vizsgálták: az S a legjobb, a P a leggyengébb minősítés.

Az előrecsomagolt húsokon számos adatnak kell ott lennie: a termék neve, nettó tömege (a jégréteggel bevont élelmiszer esetében nettó tömegként a jégréteg nélküli tömeget kell megadni); minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idő; különleges tárolási vagy felhasználási feltételekre utaló megjegyzés (például: „Felbontás után tegye hűtőbe és 3 napon belül fogyassza el!”); fagyasztási vagy első fagyasztási időpont; a származás helye; állategészségügyi azonosító jelölés (ovális jel); a termék előállítójának vagy forgalmazójának neve vagy cégneve, címe. S ne feledjük: bármely hiányzó adat vagy kétely esetén ne restelljük megkérdezni a hentest, az eladót a megvásárolni kívánt hús eredetéről, adatairól!

Ezek is érdekelhetnek