Meddig marad a bóvli? A magyar gazdaság továbbra sem pörög

A brexit fényében nem lepődtek meg az elemzők – bár az optimistábbak reménykedtek a pozitív fordulatban –, novemberig biztosan maradunk a bóvli adósbesorolásban. A Moody’s hitelminősítő ugyanis nem változtatott korábbi döntésén, és nem sorolta feljebb az országunkat.

Ország-világHardi Judit2016. 07. 15. péntek2016. 07. 15.

Kép: Dunaferr Dunaújváros Dunai vasmű kohó acélgyártás vas gyár üzem fizikai munka leépítés felújítás beruházás nehézipar 2014 10 16 Fotó: Kállai Márton

Meddig marad a bóvli? A magyar gazdaság továbbra sem pörög
Dunaferr Dunaújváros Dunai vasmű kohó acélgyártás vas gyár üzem fizikai munka leépítés felújítás beruházás nehézipar 2014 10 16 Fotó: Kállai Márton

Ez azt jelenti, hogy a hitelminősítő továbbra sem ajánlja befektetésre a magyar állampapírokat. Reménykedésre az adott okot, hogy másfél-két hónapja egy másik, hasonló nagy hitelminősítő, a Fitch felminősített minket. Egyedüliként egyébként, mert a harmadik cég, a Standard & Poor’s is a bóvli kategóriában hagyta országunkat. (Ők korábban már jelezték, idén egyáltalán nem is tervezik felminősíteni Magyarországot, ezért az ő pozitív döntésükre hiába várunk.) Novemberig pedig egyszerű okokból kell várni: a Moody’s akkor végzi el döntésének újabb felülvizsgálatát – ekkor dönthet számunkra kedvező módon is.

Egyébként legutóbb öt évvel ezelőtt tartott a bóvliban egyszerre két hitelminősítő is – mindössze pár hónapig. Most ez az állapot sajnos tovább tart.

És hogy miért a kedvezőtlen döntés? Többek között például a brexit és az ezért bizonytalan piaci helyzet miatt – nem csoda, hiszen a Standard & Poor’s a brexit után az egész európai piacot leminősítette. (További bizonytalanságban tartja a piacot az amerikai elnökválasztás – annak végkimenetele szintén novemberben derül ki.) Problémásnak tartják azt is, hogy az első negyedévben nem teljesített jól a gazdaság, illetve, hogy a kormány lazított a költségvetésen.

Ezek is érdekelhetnek