Mérges macskák

Közel sem olyan veszélytelen a cicakarmolás, mint gondolnánk – figyelmeztet Kádár János infektológus, a fővárosi Immunközpont főorvosa. Ha a seb pár nap múlva sem gyógyul magától, hanem dudor, hólyag, bőrvörösség, gyulladás és nyirokcsomó-duzzanat jelentkezik, akkor az egy önálló kórkép, a „macskakarmolási betegség” tünete lehet.

Ország-világPalágyi Edit2016. 07. 12. kedd2016. 07. 12.

Kép: Cica macska Bódvalenke Bodvalenke Romanap roma cigány cigany szegénység 2013.04.05. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter www.napocska.eu

Mérges macskák
Cica macska Bódvalenke Bodvalenke Romanap roma cigány cigany szegénység 2013.04.05. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter www.napocska.eu

Ez lázzal és fejfájással is járhat. A betegséget egy bakteriális fertőzés okozza, s elsősorban kijáró, illetve kóbor macskák terjesztik, bár az állatnál mindez tünetmentes. Az amerikai járványügyi hatóságok szerint a macskák 40%-a hordozza a kórokozót, elsősorban az egy év alatti cicák. A megkarmolt ember tünetei általában egy hét alatt maguktól elmúlnak, de ha a baj súlyosabb, érdemes orvoshoz fordulni, mert antibiotikumos kezelésre is szükség lehet. Akkor is orvosi segítségre van szükség, ha immunkárosodott beteget ér utol a macskától elkapható kór. A baktérium a macskák nyálában is megtalálható, s a szőrükre is kerülhet, így simogatás után figyelni kell a kézmosásra.

A macska harapása is súlyos bajt okozhat: éles és hegyes fogai ugyanis mélyebb sebet ejtenek, mint a kutyáé. A macskák egészen az ízületekig juttatják a szájukban található kórokozókat. Az amerikai Mayo Clinic kutatói 3 éven át tanulmányozták a sürgősségi osztályukra érkezőket, s arra jutottak, hogy a kicsi seb miatt sokan alábecsülik a veszélyt. A gyógyulás lassú és fájdalmas: 193 beteg közül, akiket cica harapott meg, 57-et napokig benn tartottak a kórházban, 38-at közülük megműtöttek. Ha a harapott seb meleg, vörös és fájdalmas, orvoshoz kell fordulni – javasolja a sebész.

Ezek is érdekelhetnek