Nagyító alatt a Tigáz

Hatósági vizsgálatot indított a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) a Tigázzal szemben. A hivatalhoz mintegy 1500 panasz, köztük több száz levél érkezett, miután a gázszolgáltató kivetette a behajtási költségátalányt a vállalkozásokra.

Ország-világPalágyi Edit2016. 07. 24. vasárnap2016. 07. 24.
Nagyító alatt a Tigáz

Mint lapunkban is megírtuk: akár 1-2 nap késedelmes fizetés esetén is számlánként 40 euróval büntették őket, mégpedig előzetes értesítés nélkül, ráadásul visszamenőleg.

A márciustól hatályos törvény lehetőséget teremtett a szolgáltatóknak, hogy kivessék a költségátalányt a társas és egyéni vállalkozásokra, de nem tette azt kötelezővé.

A Tigáz tévedésből lakossági fogyasztókat is büntetett, ezért a MEKH most azt is vizsgálja, milyen feltételekkel és milyen körben szedte be az átalányt. A szolgáltató nem jelezte előre sem a hivatalnak, sem a gázfogyasztóknak, hogy igényt tart a 40 eurókra, s az üzletszabályzatát sem módosította – így a MEKH arra is kíváncsi, e lépés megfelel-e a jogszabályoknak.

A Tigáz október 1-jétől kivonul az egyetemes gázszolgáltatásból, ügyfeleit automatikusan a Főgáz veszi át, az átállással nincs teendőjük a fogyasztóknak.

Ezek is érdekelhetnek