Napernyő alatt a világháló

Utazás előtt többet, nyaralás közben kevesebbet bújjuk az internetet – derül ki egy friss nemzetközi kutatásból. (A felmérést a PayPal online pénzügyi szolgáltató és a GfK piackutató cég végezte, ötezer felnőtt megkérdezésével.) A magyarokon kívül csehek, lengyelek és görögök válaszoltak a kutatók kérdéseire.

Ország-világMunkatársunktól2016. 07. 26. kedd2016. 07. 26.
Napernyő alatt a világháló

Az adatok szerint a vakáció megtervezéséhez leggyakrabban az internetet hívjuk segítségül, a világhálón kutatunk az olcsóbb ajánlatok után. Az viszont, hogy a külföldi szállásunkon legyen wifi (vezeték nélküli internet), a magyar válaszadók csak 48 százalékának fontos. Igaz, ennél sokkal többen – a megkérdezettek 87 százaléka – csatlakoznak legalább egyszer a világhálóra nyaralás során. És bár nyáron gyakran érezhetjük úgy, csak nyaralós képeket látunk a közösségi oldalakon, ezeket – például a Facebookot – a vakáció ideje alatt a pihenő magyarok csak 48 százaléka használja.

Bár nyitottabbak vagyunk az internetre, a készpénzes fizetés még mindig nagyon népszerű nyaralás közben. A magyarok 70, a lengyelek 68, a csehek 63 és a görögök 79 százaléka részesíti előnyben a papírt és az érmét a bankkártya helyett. Míg a görögök inkább hagyományos hotelekben éjszakáznak, addig a magyarok és a lengyelek előszeretettel választanak apartmant vagy különálló házakat szálláshelyül (vagy ahogyan hazánkfiai gyakran döntenek: barátoknál, rokonoknál alszanak).

Bár akadnak eltérések a nemzetek nyaralási szokásai között, sok hasonlóság is felfedezhető. Például az utazás módja, a négy országban megkérdezettek leginkább autóval vágnak neki az útnak, s a célország kiválasztásakor elsősorban az anyagiak döntenek: minél olcsóbb, annál jobb.

A legtöbben júliusban-augusztusban mennek nyaralni, a megkérdezettek 11 százaléka várja meg a kora őszi kedvezményeket.

A legtöbb otthonmaradó a görögök között van: a megkérdezettek 24 százaléka az idén nem megy nyaralni. Ez az arány Csehországban 16, míg Magyarországon és Lengyelországban 15 százalék.

Ezek is érdekelhetnek