Vonzóbb túloldal

Leszámítva egy-egy kiugró, szokatlan esetet – mint például a mexikói vendégmunkások alkalmazása Baranyában –, alig jön külföldi vendégmunkás Magyarországra.

Ország-világMunkatársunktól2016. 07. 26. kedd2016. 07. 26.
Vonzóbb túloldal

Pedig égető szükség lenne jól képzett szakmunkásra, de sem a magyarok, sem a határon túliak nem versenyeznek ezekért a betöltetlen álláshelyekért. Honfitársaink hiányának oka pedig többek között, hogy már rég külföldön végzik szinte ugyanezt a munkát – nyilván az itteni bérek sokszorosáért. Például Ausztriában.

A szomszédos országban egyébként is jelentősen megugrott a külföldiek száma az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Az Osztrák Statisztikai Hivatal adatai szerint a szírek száma növekedett a legnagyobb ütemben tavaly (plusz 22 ezer fő), bár a közelkeleti országból érkezők még így is kevesebben vannak, mint a szlovák vendégmunkások.

Egyre többen érkeznek a sógorékhoz Romániából (9500-zal nőtt a számuk Ausztriában), tőlünk pedig 8600-zal többen mentek át a határ túloldalára tavaly. Így a magyarok száma hozzávetőlegesen 63 500 főre nőtt Ausztriában – ez az a szám, amelyről az osztrák statisztikai hivatal munkatársai is tudnak, vagyis ennyien vannak, akik bejelentett munkát vállalnak a szomszédban.

Azokról már nem szólnak az adatok, akik feketén vállalnak munkát és élnek az országban...

Ezek is érdekelhetnek