Cifra gyári fejlődés - Már javában toboroznak

Tíz éven belül akár 16 ezer lakossal is többen élhetnek Kecskeméten, a város önkormányzata szerint – mindez leginkább az új Mercedes gyárnak lesz köszönhető, ahová már most toborozzák a munkásokat.

Ország-világHardi Judit2016. 08. 07. vasárnap2016. 08. 07.
Cifra gyári fejlődés  - Már javában toboroznak

Sok új munkavállalóra lesz szükség Kecskeméten: a Mercedes új üzeme egyelőre 2500 alkalmazottat keres. Nem csak helyiekre számítanak, a hírek szerint 80–100 kilométeres körzetből keresik azokat, akik az autógyárban dolgoznának. A beruházás egymilliárd euróba kerül majd a német cégnek. A gyár épülésével a város más vállalkozásai is új lendületet kapnak: például más gépipari cégek; de a tervek szerint ipari kutatóközpont is létesül majd Kecskeméten.

A város vezetése szerint így lehet elérhető a 16 ezer fős népességnövekedés tíz esztendőn belül – amihez az is hozzájárulhat, hogy idén egyetem lett a Kecskeméti Főiskolából (erről korábban a Szabad Földben is beszámoltunk - lásd itt és itt).

Az önkormányzat sajtószóvivője szerint a város is hozzájárul a piaci beruházásokhoz helyi fejlesztésekkel. Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszer múlt hét pénteken kijelentette, kormánytámogatással négysávossá bővítik a városból a gyár felé kivezető Izsáki utat, illetve befejezik az északi elkerülő utat. Segítenék a tömegközlekedéssel utazókat, ezért intermodális (vagyis többféle utazási formát kombináló) közlekedési központtá fejlesztik a vasúti és buszpályaudvart, illetve megnyitják a katonai repteret a polgári közlekedés előtt.

Megváltozik majd a város képe, hiszen a tervek szerint nem csak modernizálják, de ki is költöztetik a belvárosból a tűzoltólaktanyát – a nagyobb biztonság érdekében.

A gyár kecskeméti építkezése nem jelentett nagy meglepetést az ott lakók körében, a terveket már 2008-ban bejelentették, ahogyan azt is tudni lehetett, hogy a munkáltatást javarészt ingázókkal oldanák meg.

Ezek is érdekelhetnek