Dinók a Millenárison - Lenyűgöző látvány, mégis többet vártunk

A legtöbb gyerek átesik a dinoszauruszkorszakon, amikor is gyűjti az efféle jószágokat, könyveket, képeket. Világszerte népszerű hobbi ez, így jutott el Budapestre is a „Living Dinosaurs – Vissza az őskorba” nemzetközi vándorkiállítás.

Ország-világLengyel Gabriella2016. 08. 11. csütörtök2016. 08. 11.

Kép: Dinoszaurusz kiállitás Living Dinosaurs Millenáris 2016.07.29 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Dinók a Millenárison - Lenyűgöző látvány, mégis többet vártunk
Dinoszaurusz kiállitás Living Dinosaurs Millenáris 2016.07.29 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Életnagyságú mozgó modellekkel találkozhatunk a budapesti Millenárison – így hirdetik a látnivalókat. Ami igaz is, kifogástalanul működnek a valósághű, hatalmas modellek. A látvány lenyűgöző, mert professzionálisan elkészített szobrokról van szó, a formák, a festés, a mozgatás mind tökéletes, magas színvonalú.

A hanghatás fokozhatná az élményt, ha a kisebb gyerekek számára nem lenne túl ijesztő a zajos hörgés, morgás. Értem én, hogy így valóságos, de hogyan magyarázzuk el ezt a megrémült ötévesnek? Láthatunk T-Rexet, kardfogú tigrist, dinótojást, mamutot meg mindenféle más őslényeket.Jó ötlet a régészeti sarok, ahol a kisebbek a homokban keresgélhetik a különböző leleteket, csontokat. Hasonló céllal telepítették a kisvonatot, mégiscsak legyen valami szórakoztató elem a hat évnél ifjabbaknak.

Ám mindezek ellenére nem leplezhetjük csalódásunkat: ugyanis a kiállítás húsz perc alatt körbejárható, hiszen a szobrokon kívül nincs más látnivaló.

Az interaktív kiállítások korában furcsa: a bemutató kiötlői nem gondoltak rá, hogy sokféle információval szolgáljanak, pedig az iskoláskorú gyerekeknek és a felnőtteknek is bőven lehetett volna még adagolni a tudást ábrák, táblák, animációk segítségével. Így a félnaposra tervezett programból bő félóra lett. Nem beszélek le senkit a kiállítás megtekintéséről, mert a dinórajongó gyereknek biztosan nagy élmény, de talán többre is futotta volna, hiszen a téma gazdagsága lehetővé tenné a sokoldalú és korszerű ismeretterjesztést.

A kiállítás augusztus 22-ig látható.

Ezek is érdekelhetnek