Floridai vérszívók

Jóváhagyta az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerellenőrző hatósága (FDA) a sokat vitatott módszer alkalmazását Florida államban a Zika-vírust hordozó szúnyogok ellen, hogy megelőzzék a járvány kitörését Florida Keysben. Az említett Florida Keys sajátos terület: számos apró sziget és zátony alkotja, melyeket egyetlen út köt össze. A szigetek sokszor mindössze száz méter szélesek. A terület a Mexikói-öböl és a Karib-tenger között nyúlik a vízbe, nagyjából 180 kilométer hosszan – ideális élettér tehát a szúnyogok számára. Nos, a módszert nem egyik napról a másikra vetik be: egyelőre marad a légi és földi permetezés, legalábbis novemberig, amikor majd népszavazást tartanak a tervről – Amerika már csak ilyen.

Ország-világKirály Farkas2016. 08. 26. péntek2016. 08. 26.
Floridai vérszívók

Mi is a vitatott módszer? A brit Oxitec vállalat 2009 óta kísérletezik Florida Keysben az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) populációjának visszaszorításával. E faj nemcsak a Zika-vírust terjeszti: hét éve a Dengue- (csonttörő) láz járványt követően hívták a céget Floridába.

A kutatók által létrehozott rovarok utódai a megrongált génállomány miatt elpusztulnak, még mielőtt ivaréretté válnának. Brazíliában, Panamában és a Kajmán-szigeteken már eredményesen próbálták ki az eljárást: az egyiptomi szúnyogok populációit sikerült a tizedére csökkenteni. Ennek ellenére – a génmanipuláció miatt – sokaknak nem tetszik a kísérlet.

A rovarölő szerekkel szemben egyre ellenállóbb szúnyogok ellen több támadási lehetőség is lehetséges. Az első: a már említett génmódosítás. A második: sugárzással sterilizált, tenyésztett hím szúnyogok bevetése – így a nőstények petéi megtermékenyítetlenek maradnak. A harmadik: a vérszívók megfertőzése a Wolbachia pipientis nevű baktériummal, amely immunissá teszi a szúnyogokat a vírusokkal szemben, ami átöröklődik a szúnyogutódokra is. Vajon a szúnyogok melyiket választanák?

Ezek is érdekelhetnek