Itt a rejtély megoldása? Raoul Wallenberg haláláról is írt naplójában Szerov tábornok

Naplóban az igazság - Több mint hetven éve, a második világháború vége óta rejtély, mi lett a sorsa az 1912-ben született üzletembernek, Raoul Wallenbergnek, akit 1944 nyarán a svéd külügyminisztérium Budapestre küldött, hogy segítsen a magyar zsidók megmentésében.

Ország-világMunkatársunktól2016. 08. 26. péntek2016. 08. 26.
Itt a rejtély megoldása? Raoul Wallenberg haláláról is írt naplójában Szerov tábornok

Az akkor harmincnégy éves svéd embermentő diplomáciai védettséget ígérő menleveleket osztogatott, úgynevezett védett házakat hozott létre Budapesten, melyek lakóinak svéd állampolgárságot és a háború utánra névlegesen svédországi befogadást ígért. Wallenberg a zsidó gyerekek ezreit otthonokban védte, sőt olykor személyesen, élete kockáztatásával mentett ki embereket az Auschwitzba induló transzportokból vagy a halálmenetekből.

Az eltűnése óta foglalkoztatja a világot a rejtély: vajon hová tűnt el, miután 1945. január 13-án Pesten egy orosz őrnagy elvitte magával? Ettől kezdve a sorsáról mindeddig csak találgatások láttak napvilágot.

Most a Háárec című izraeli újság szerint a „Feljegyzések egy bőröndből: a KGB első főnökének – halála után 25 évvel megtalált – titkos naplója” című, Oroszországban nemrég megjelent könyv megoldást kínál Raoul Wallenberg eltűnésének rejtélyére. A KGB szovjet titkosszolgálat 1954–1958 közötti vezetője, Ivan Szerov tábornok emlékiratai évtizedekig egykori nyaralójának titkos falában rejtőztek, ahonnan négy évvel ezelőtt kerültek elő egy átépítés során.

Szerov naplójában azt mondja, hogy a teljesen alaptalanul kémkedéssel gyanúsított svéd üzletembert 1947-ben kivégezték, méghozzá egyenesen Sztálin, illetve Molotov parancsára. Korábban a szovjet hatóságok azt állították, hogy Wallenberg 1947-ben a börtönben szívrohamban halt meg. Aztán 1991-ben, a Szovjetunió összeomlása után egy svéd– orosz vizsgálóbizottságot alakítottak a diplomata halála körülményeinek feltárására. Ám a bizottság 2000-ben nyilvánosságra hozott jelentése végül is nem derített fényt a történtekre.

A vészkorszakban végrehajtott hőstetteiért 1966-ban a jeruzsálemi Jad Vasem Holokauszt Emlékintézet a Világ Igaza kitüntetést adományozta Wallenbergnek, akinek a hollétéről akkoriban még semmit sem lehetett tudni.

Ezek is érdekelhetnek