Játsszunk fegyverneppert!

Bűnvádi nyomozást folytat a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) Stuart Ramsay és a brit Sky News tévéadó további két újságírója ellen. Szerintük az ország nemzetbiztonságát veszélyeztették.

Ország-világKirály Farkas2016. 08. 27. szombat2016. 08. 27.
Játsszunk fegyverneppert!

Minden úgy kezdődött, hogy Ramsay és stábja egy híranyagot forgatott Romániában. A film témája az volt, hogy milyen könnyen hozzá lehet jutni katonai kézifegyverekhez Európában. Románia ugyebár határos a konfliktusok gyötörte Ukrajnával, a csempészet meglehetősen virágzó a két ország között, ezért próbálkozott ott – sikerrel.

A román fegyverkereskedők csuklyásan ugyan, de a kamerák elé álltak, bemutatták a fegyvereket, és kimondták az árukat is.

A felvétel bejárta a világot. Ramsay persze nem gondolt arra, hogy a román igazságszolgáltatás is használ internetet és cselekszik, ha gyanúsat lát. Első körben lenyomozták és letartóztatták a csempészeket. (Akik egy türkiz Suzuki Samurai dzsippel furikáztak, ami elég gáz…)

A három – egyébként ottani magyar – férfi unszolás nélkül elmondta az ügyészeknek: Ramsayék fizettek, hogy eljátsszák a fegyverkereskedőt.

A fegyverekről kiderült, hogy engedéllyel,  illetve lövésre alkalmatlan műtárgyként tartott puskák. Persze a baj így is nagy, a színészkedésért cserébe a gyanúsítottakat bűnszervezet létrehozásával, a fegyvertartásra vonatkozó szabályok megszegésével vádolják, a nyomozó hatóság szerint tettük nemzetbiztonsági kockázatot jelent. A DIICOT nemzetközi porondra vitte az ügyet. A vádirat szerint „a brit állampolgárok a médiában és a virtuális térben tudatosan terjesztettek valótlan információkat az állítólagos romániai fegyverkereskedelemről, noha tisztában voltak azzal, hogy ezek az információk nem helytállók, és ezáltal veszélyeztették a nemzetbiztonságot”.

Ramsay persze tagad, heherészik az interneten, erősíti, hogy a fegyverek katonai puskák voltak (holott egy gyanúsan összetákolt Kalasnyikovtól eltekintve nem azok), és nem mond le. Közben Románia hamis adatok közlésének bűncselekményével vádolja, ami egy és öt év közötti börtönnel büntethető. Kihallgatások következnek. Ha bebizonyosodna a színlelés, az nagy kárt okozna a sajtónak. Nem csak a Skynak.

Ezek is érdekelhetnek