Jó szőlőből remek bor készül

Minden szőlő- és bortermelőnek célja – legyen házikerti vagy borpiaci szereplő – jó minőségű, élvezetes borok készítése. Ennek alapfeltétele a jól beérett, egészséges, szermaradványoktól mentes szőlőtermés.

Ország-világ(Wirth)2016. 08. 20. szombat2016. 08. 20.
Jó szőlőből remek bor készül

A bort legalább 85 százalékban a szőlő határozza meg. Borászonként változik, hogy ki milyen arányban ismeri el, de mindenki a szőlő minőségét tartja a legalapvetőbbnek. A világon több ezer szőlőfajta létezik, melyeket csemege- és borszőlő kategóriába oszthatunk. Az előbbit esszük, az utóbbit inkább bor formájában fogyasztjuk. A bornál ugyanis fontos a sav, az alkohol, a test egyensúlya.

A jó csemegeszőlő savban szegény, ezért nem alkalmas rá, hogy bor készüljön belőle, mivel nem lenne harmonikus és rendkívül gyorsan öregedne. Aztán vannak szőlőfajták, melyek a határon mozognak.

Az illatosak, mint az Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres, csemegeszőlőnek sem utolsó, s könnyed, alacsony savúak, ám miért ennénk meg, ha jó bor is készülhet belőle?

A boroknál nagyon fontos kérdés az évjárat. Vannak évek, mikor nehezebb, testesebb borok készülnek, viszont akad olyan év is, amikor főleg a gyümölcsös, könnyedebb vörösek elkészítésére alkalmas a szőlő.

A bor készítésekor fontos, hogy a szüreti időpontot technológiai szempontból helyesen válasszák meg. Éppen ezért ebben az időszakban a borászok folyamatosan figyelik az időjárási előrejelzéseket, hogy megfelelően időzíthessék a szőlő szedését, ne csorbíthassa a borok minőségét a hirtelen érkező zápor vagy más váratlan természeti esemény.

Az időzítés mellett az erjesztési folyamatnak is nagy a szerepe, hiszen ez felel azért, hogy a bor különböző összetevői egységgé forrjanak össze. A prémium borok érlelésekor a hordók kiválasztása is lényeges, a borászati koncepció fontos része.

A borászok között jelentős különbségek találhatók a hordóhasználatban is. De legalább ennyire fontos az érlelés ideje. Egy nagyobb hordóban általában hosszabb ideig (akár két évig) hagyják a bort, míg a 225 literesek esetében egy év is elegendő lehet. Nem mindegy a fa pörkölésének intenzitása sem. A kevéssé kiégetett hordó visszafogottabb, például vaníliás, fűszeres jegyekkel gazdagítja a bort; míg az erős pörkölés hatására kávés, dohányos, csokoládés zamatok jelenhetnek meg.

A különböző hordókészítő cégek termékei is teljesen eltérő aromájú borokat érlelnek. A borászok a legjobb eredményt akkor érhetik el, ha minimum három különböző kádárcég hordóiban érlelt bort házasítanak, így a végeredmény összetett, zamatgazdag és egyedi lesz.

Ezeken kívül még számos tényező befolyásolja a boroshordót a tölgyfa száradási idejétől a pörköléshez használt különböző eljárásokig, de egy biztosan elmondható: nagyon fontos és kiérezhető a különböző hordóhasználat a prémium borokban.


A témában további érdekességeket olvashat a Mezőgazda Kiadó (www.mezogazdakiado.hu)
Házi borászkodás című könyvében. www.mezogazdakiado.hu (x)

Ezek is érdekelhetnek