Kijáratot kereső olaszok?

EU-ellenes kezdeményezésnek nevezett, tizenöt oldalas kiadványt jelentetett meg az olasz Il Libero ellenzéki napilap. Az Ötven indok az euróból való kilépésre címmel közölt melléklet az Európai Unióból és a valutaunióból való kilépésre vonatkozó ötven leggyakoribb kérdésre válaszol, miszerint a kilépést többek közt az indokolja, hogy „Európa darabokban hever”.

Ország-világMarkos Mária2016. 08. 21. vasárnap2016. 08. 21.
Kijáratot kereső olaszok?

A szöveget Paolo Becchi olasz akadémikus filozófus, az Apocalypse Euro című könyv szerzője, valamint Fabio Dragoni pénzügyi szakértő, ismert – EU-ellenes – vállalkozó írta. Véleményük szerint a monetáris uniót Németországra „szabták”, Olaszország pedig a „kopasztani való tyúk” szerepét tölti be az euróövezetben, és a lírával az olaszok erősebbek lennének a németeknél.

A Libero szerint a nettó befizető Olaszország az EU-ból való kilépéssel csak pénzt takarítana meg, mivel 2001 és 2014 között 70,9 milliárd eurót fizetett be az EU közös kasszájába, de ennél kevesebbet kapott vissza forrás gyanánt. Hozzáteszi, hogy az EU nem hozott jólétet, csak a szegénységet növelte, és békét sem teremtett.

Ezek is érdekelhetnek