Luxus a tiszta levegő?

MINDEN 15 EZERNÉL NAGYOBB lélekszámú település pályázhat elektromos autók töltésére szolgáló szerkezetre. A körülbelül ezer új töltőpont létesítése talán már elegendő lesz ahhoz, hogy nagyobb kedvvel válasszák a környezetkímélő járművet – már akiknek telik a ma még drága közlekedési eszközre.

Ország-világHardi Péter2016. 08. 30. kedd2016. 08. 30.

Kép: Budapest, 2016. augusztus 21. Elektromos meghajtású Tesla versenyautók és Modulo busz egy magyar fejlesztésű elektromosautó-töltőnél, a Kopaszi-gátnál 2016. augusztus 21-én, az elektromos meghajtású autók számára szervezett 80edays nemzetközi földkerülő túra budapesti állomásán. A villámtöltő 15-20 perc alatt tölt fel egy autót. MTI Fotó: Marjai János, Fotó: Marjai János

Luxus a tiszta levegő?
Budapest, 2016. augusztus 21. Elektromos meghajtású Tesla versenyautók és Modulo busz egy magyar fejlesztésű elektromosautó-töltőnél, a Kopaszi-gátnál 2016. augusztus 21-én, az elektromos meghajtású autók számára szervezett 80edays nemzetközi földkerülő túra budapesti állomásán. A villámtöltő 15-20 perc alatt tölt fel egy autót. MTI Fotó: Marjai János
Fotó: Marjai János

Egyszerű szerkezetnek tűnik a budapesti Széll Kálmán téren lévő töltőállomás, amelyet szemlélek, az oszlopon egy konnektor, no meg az eligazítás, mit kell tennem, ha használni akarom.

Egy töltés azonban legfeljebb 100–130 kilométer megtételére elegendő, ezért nem is terjednek az elvárt ütemben a zöld rendszámú járgányok. Pedig különösen a települések légszennyezettsége csökkenne nagymértékben, ha csupa ilyen suhanna az utcákon. Ettől azonban még számos akadályt kell leküzdenünk: a hatékonyság, a magas ár mellett ilyen tényező, hogy töltőállomásokkal gyéren van ellátva az ország. Ezen enyhíthet a most kiírt 1,25 milliárdos pályázati keretösszeg, amelyre valamennyi 15 ezernél nagyobb lélekszámú település rárepülhet.

Hány állomás létesítésére elegendő az összeg? Az önkormányzatoknak a 22 kW-os teljesítményű, teljes mértékben támogatott gyorstöltőt ajánlják, s ha egy oszlopon legalább két töltőpontot létesítenek, akkor akár ezer új töltési lehetőség is megvalósítható belőle.

Sokan kifogásolják, hogy az elektromos autók használatának megkönnyítése a járművek magas ára miatt valójában a tehetőseknek tett gesztus. Az elektromos autó sajnos ma még valóban luxuscikknek számít, de ne felejtsük, hogy minél többen választják, idővel annál kevésbé szennyeződik a levegő, ez pedig valamennyiünk érdeke.

Egy azonban bizonyos: a töltőállomások létesítésének akkor van értelme, ha kellő sűrűséggel számolhatunk. Néhány fecske nem csinál nyarat, amit bizonyít az is, hogy amíg az említett töltőállomás mellett nem kevés ideig várakoztam, egyetlen elektromosautó-tulajdonos sem állt be mellé.

Ezek is érdekelhetnek