Felolvadt kórokozók - Elszabaduló ősi veszélyek

A globális klímaváltozás, illetve a hatásaként már ma is érzékelhető felmelegedés régen elfeledett betegségeket is felébreszthet jéghideg álmukból – riogatnak bennünket a kutatók.

Ország-világHabik Erzsébet2016. 09. 01. csütörtök2016. 09. 01.
Felolvadt kórokozók - Elszabaduló ősi veszélyek

Nemrég 72 nomád pásztort szállítottak kórházba az északi sarkkörön fekvő oroszországi Szalehard városkában, miután a környezetükben tömegesen kezdtek pusztulni a rénszarvasok. Közülük egy 12 éves fiú bélantraxban, vagyis lépfenében elhunyt. A Bacillus anthracis baktérium leginkább fertőzött hús fogyasztásával vagy érintésével terjed át az emberre, de előfordulhat, hogy a beteg belélegezte a kórokozót. Arrafelé legutóbb 75 éve volt járvány, amikor kétezernél is több rénszarvas pusztult el, és emberek tucatjait kellett kitelepíteni a környékről. Az antrax kórokozója több száz évig is életképes maradhat a fagyos talajban, ám az elmúlt hónapokban szokatlan meleg uralkodott a zord vidékeken. Így a lépfene új esélyt kapott a terjedésre: mivel a fagyos földet nehéz felásni, a felolvadt tetemekből a kórokozók könnyen a talajvízbe, onnan pedig az emberek és állatok szervezetébe kerülhetnek.

A témával foglalkozó kutatók már jó ideje figyelmeztetnek, hogy az Északi-sarkon, az örök jég fogságában olyan ősi vírusok alusszák nem feltétlenül örök álmukat, melyek némelyike az emberre is veszélyes lehet. A herpesz és a himlő elődeit ugyan hiába keresték arrafelé, előfordulhat azonban, hogy előbbutóbb olyan kórokozókra bukkannak, amelyek sok ezer év után is bajt okozhatnak.

Francia tudósok Szibériában, a fagyos talajban végzett fúrásaik során bukkantak rá a mintegy 30 ezer évesre taksált Pithovírusra. Miután a kísérleteik során felhasznált amőbák sejtjein belül e vírusok osztódni, az amőbák pedig tömegesen pusztulni kezdtek, már nem volt kérdés: a sok ezer éves fagyott állapot sem akadályozta meg, hogy a kórokozók újra működésbe lendüljenek.

Tehát az eddig lakatlan területek hasznosítása vagy az olajkutatások során felébreszthetjük álmukból a régóta szunnyadó ősi halálos vírusokat, melyek a borúlátó jóslatok szerint akár globális járványokat is elindíthatnak. Hogy mindennek mennyi a valós esélye, azt egyelőre még senki nem képes megjósolni.

Ezek is érdekelhetnek