Omlásveszély vége

Az előző héten szombat este átadták a kívülről teljesen felújított székesfehérvári Szent István-bazilikát – immáron senkinek nem kell attól tartania, hogy a templom mellett sétálva eltalálhatja egy zuhanó faldarabka.

Ország-világKirály Farkas2016. 09. 10. szombat2016. 09. 10.

Fotó: Darabos Gyorgy

Omlásveszély vége Fotó: Darabos Gyorgy

Ennek veszélye ugyanis fennállt az utóbbi időkben: a székesegyházról 2014 júliusában derült ki, hogy gondok vannak vele, amikor is egy reggelen a homlokzata főpárkányának mintegy nyolcméteres szakasza leomlott. Az épület állapota balesetveszélyessé tette a közlekedést a falai közelében, ezért a templomot körbekerítették, a megrepedt, kibillent elemeket lebontották, a bejáratok fölé pedig védőtetőt ácsoltak a baleset megelőzésére.

A Szent István-székesegyház Székesfehérvár egyik legjelentősebb műemléke, hazánk egyik legnagyobb katedrálisa.

A XIII. században épült templom a ma is látható formáját 1743 és 1771 között nyerte el. A bazilikán ugyan többször végeztek felújítási munkálatokat, legutóbb az 1980-as években, most viszont a teljes tetőszerkezetet is felújították, rég nem látott pompába öltöztetve így a katedrálist.

Az épület homlokzatán fényvetítés formájában elevenedett meg sok évszázados története az átadó ünnepségen.



RENOVÁLÁS SZÁMOKBAN
A kormány 530, Székesfehérvár önkormányzata 100 millió forinttal támogatta a munkálatokat, ezenfelül magánszemélyek, cégek, egyesületek és civil szervezetek adományai fedezték a költségeket.

Ezek is érdekelhetnek