A Balaton-felvidék szőlő nélkül elképzelhetetlen - Csopaki riport

MI ÉRI MEG JOBBAN a Balaton partján: szőlőt művelni és bort termelni, vagy pedig arra törekedni, hogy minél több darabban el lehessen adni az ingatlant, amelyre aztán már csak építési engedélyt kell valahogy kijárnia az új tulajdonosnak? Erre a kérdésre kereste a választ riportunk.

Ország-világHardi Péter2016. 10. 17. hétfő2016. 10. 17.

Kép: Csopaki borászatok helyzete szőlészet szölészet szoleszet szőlő szölö szolo 2016.10.06 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

A Balaton-felvidék szőlő nélkül elképzelhetetlen - Csopaki riport
Csopaki borászatok helyzete szőlészet szölészet szoleszet szőlő szölö szolo 2016.10.06 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Az udvaron teherautó pótkocsija, platóján szőlővel teli ládák. Szerencsére a termés nagy része már fedél alá került, hiszen a szemerkélő esőben kinek volna kedve szüretelni.

A présházban többen munkálkodnak, pakolásznak, tisztítják a prést.

– A borkészítés kilencven százaléka takarítás, öt cipekedés és csak a maradék öt borászkodás – lép mellénk a gazda, Jásdi István. – Csaknem felét elverte a jég – mutatja a borász a csonkult fürtöket a ládában.

– Ezt a vidéket fél évszázadonként éri ilyen istencsapása. Kapunk ugyan kárpótlást rá, ám a kieső borkészletünket senki sem téríti meg.

Amíg beszélgetünk, a két alkalmazott végez a takarítással, a teherautóról szállítószalagra emeli a ládákat. Először ugyan nem értem, miért éri meg pár méteren át megjáratni a terményt, ám oka van ennek is: a szalagba mérleg van rejtve.

A pince felé vesszük az irányt. Ranolder János veszprémi püspök építtette a XIX. században. A háború után államosították, majd következtek a téeszidők, az állami gazdaságok kora. Kétezer hektárnyi szőlővel igazi nagyüzemek alakultak országszerte, így a Balaton-felvidéken is. S persze a mennyiség növekedésével egyenes arányban csökkent a minőség. Semmi baj, a szovjet piac mindent elbírt. Még azt is, amit a préselés után felslagoztak. A hiányzó cukorfokot szükség esetén Kubából pótolták ki, színfestőnek Algériából vásároltak szőlőt.

A pince a rendszerváltás után egy vendéglős tulajdonába került, akinek végül évekbe tellett, mígnem értékesíteni tudta: Jásdi István látott benne fantáziát. A közgazdász végzettségű férfi ötvenévesen váltott borászkodásra.

– Többen mondták már, ha nekem ilyen korban összejött, akkor sikerülhet nekik is – haladunk el a fa-, majd a fémhordók előtt.

A kellemesen temperált zárt borteraszon ülünk le beszélgetni. A birtokon minden emberi léptékű, ami egyébként nem feltétlenül előny: a kicsiknek a pályázatírók nem szívesen készítik el a papírjaikat, ezért az indokoltnál nagyobb, 3–5 milliárd forintból beruházott pincéket is építenek. Amit aztán meg is kellene tölteni valamivel. Ilyenkor indul be az olyan pótcselekvés, mint például a lézershow, a konferenciáztatás.

Beszélgetésünk ismét csak a rendszerváltás körüli időkig kanyarodik vissza, amikor is 3–5 ezer négyzetméteres birtokok alakultak ki. Ha túlontúl nagy birtokon nem lehet igazán jó bort készíteni, a kicsin nem éri meg. No, de nem is akart borásszá válni az újgazdák jó része. Viszont milyen jó befektetés néhány ezer négyzetméternyi ingatlan a Balaton közvetlen közelében: csak a kedvező széljárásra kell várni, hogy az egészet fel lehessen parcellázni. Addig pedig átadják a természetnek, nőjön rajta kedvére a dzsumbuj.

– Kétféle elv ütközik itt egymással – ecseteli Jásdi István. – A tulajdonhoz való jog és a művelési kötelezettség. Szép dolog, hogy mindenki azt kezd a tulajdonával, amit akar – ha meg tudná állítani a határánál a gombabetegségeket. Mert ha nem, akkor nekem kell többet permeteznem, a másik miatt.

Alapkérdésemre, hogy miként látja: megmarad-e a szőlő a Balaton partján, vagy a helyét inkább az üdülők foglalják el, kimutat az ablakon:

– Bármilyen nagynak tűnik is a tó, nem bír el a természet háromszor ennyi nyaralót. És persze ne hagyjuk figyelmen kívül a tájképet sem: a Balatonfelvidék szőlő nélkül elképzelhetetlen.

Mosolygós arcú férfi lép a teraszra, Simon Géza helyi szőlőtermelő. Húsz hektáron gazdálkodik, ő is a szüret vége felé jár már.

– Helyben nem kapok embert a műveléshez, különösen a szürethez – jegyzi meg. – Nincs ez persze másképp máshol sem a világon – teszi hozzá Jásdi István. – Bordeaux-ban marokkóiak szüretelnek, Kaliforniában mexikóiak.

Amúgy nem mind a húsz hektár a Simon családé.

A legtöbben, akik komolyan gondolják Csopakon és általában a Balaton-felvidéken a szőlő művelését, bérelnek is területeket. Nem is lenne ezzel semmi baj, ha a bérbeadók tekintettel lennének a szőlészet követelményeire.

Történetet hallgatok épületekkel elzárt szélcsatornáról, tűzivíz-tározóknak álcázott úszómedencékről, amelyek magas páratartalmat okoznak, a környező szőlőtőkéken pedig élnek és virulnak a gombák.

– Nem a magyar borra vágyik a világ, ezt be kell látnunk – szállok autóba Jásdi Istvánnal. – Ha a világon Magyarországról a borra asszociálnak, akkor még mindig a tokaji jut mindenkinek az eszébe, ez elvitathatatlan. Történelmi hagyomány ez, Európa arisztokratái mindig is esküdtek rá, királyi lakomák része volt. A baj csak az, hogy a világtrend manapság nem a tokajinak kedvez. A többi borunk pedig, valljuk be, lehet nagyon jó, de nem világverő.

XXX

Hasonlóképpen látják ezt a Balaton-felvidéki fiatal borászok, akiknek a megbeszélésére tartunk a Szent Donát vendégházhoz. Házigazdánk, Kovács Tamás a Balaton talán legszebb panorámájú vendéglőjében fogad. Jobbra tőlünk Tihany, mélyen lent pedig a tó vize csillog.

Három szakmai szervezet, a Balatoni Kör, a Csopaki Kódex és a Rizling Generáció írt ki pályázatot az olaszrizling új elnevezésére. Az északi part szinte valamennyi jelesebb borásza eljött, Badacsonytól Csopakig. Mielőtt még belecsapnának a szakmai vitába, őket is kérdezem a balatoni bor jövőjének talányáról.

Amiben szinte teljes az egyetértés a fiatal borászok között, az az, hogy a szőlőtlenítés látképileg óriási problémát okozna. Az ültetvények nagysága ettől egyébként még nem is csökkenne jelentős mértékben: nagy részük ugyanis nem keltette fel a spekulánsok érdeklődését, mivel a parttól távolabb találhatók, olyan helyeken, ahonnan nem lehet a tóra látni.

– Az bizonyos – hallgatom a társaságban érezhető tekintélynek örvendő Jásdi Istvánt –, hogy húsz év alatt a tőkék felét meg kellett volna újítani. Ehelyett csak tíz százalékuk helyére ültettek új szőlőt. Nem nehéz a következtetés, hogy ha ez nem változik, az itteni szőlő vészesen elöregszik.

És az is bizonyos, hogy ma már 4-5 hektár alatt gazdaságosan szőlészkedni gyakorlatilag teljesíthetetlen mutatvány. Lehetőleg azt is úgy érdemes, hogy bor készüljön belőle – palackozva. Ha pedig a szőlész maga is értékesíti a borát saját vendéglátása keretében, az már lehet egy átgondolt, jövedelmező vállalkozás.

– Ez tehát a megoldás – vonom le a következtetést, némileg elhamarkodottan.

Ahhoz ugyanis, hogy a Balaton-parti, Balaton-felvidéki települések mindegyikében eltartson néhány családot a szőlészet-borászat-vendéglátás hármasa, kellő számú fogyasztó is szükségeltetik. Ahhoz pedig elegendő pénz a polgár zsebében. Legvégső soron vélhetően tehát ezen fordul meg a balatoni borászat jövője.

– Ma a középosztály ebben a régióban eltart húsz igazán jó éttermet. Ami persze nagyságrendileg több, mint egy-két évtizeddel korábban, ám hogy lesz-e további növekedés, az már nem a jelenlévők elhivatottságán múlik.

Mint ahogy az sem, hogy egyenlő esélyekkel indulnak-e a vendégekért folyó nemes versengésben az olyan huncutokkal, akiknek csupán Csopak neve kell az alföldi borukhoz. De az olyanokkal is versenyhátrányban érzik magukat, akiknek a pincészetük előtt februáronként messzi délről érkezett kamionok állnak meg sok tízezer liter borral, amit néhány hónap múltán már mint tájjellegűt értékesítenek…

XXX

A teraszról a párás őszi időben a túlparti, somogyi domboknak jószerivel csupán a sziluettje látszik, ám tudjuk, szőlő terem azokon is. Légli Ottó a balatonboglári családi szőlészetben-borászatban jeleskedik.

Távoli, de fontos szemponttal indul a beszélgetésünk: egyre kevesebb bor fogy a világban. A nagy borivó nemzetek, mint például a franciák vagy akár csak a portugálok is, feleannyit fogyasztanak a nedűből, mint néhány évtizeddel korábban. Az kétségtelen, hogy a Balaton déli partján lévő szőlők üdülővé változtatására kisebb a kísértés, mint az északin, de azért a saját környezetében is tapasztalt már ilyesmit a 33 hektár szőlőn gazdálkodó Légli család.

Egyébként pedig ma már nem elég a szakmai tudás, a lendület, az elhivatottság, az életképes szőlő kialakításához egyre több pénz kell. No és hosszú távon való gondolkodás. Mint tették azt eleink, még ha azok az idők – sajnos – jórészt elmúltak is, amikor a bor közösséget teremtett:

– Nem olyan régen még egy-egy borversenyre 50-60 mintát küldött be 30-40 gazda, majd várta izgalommal az eredményt, amivel aztán baráti poharazgatások közben dicsekedhetett.

XXX

De térjünk vissza az északi partra, s kopogjunk be a csopaki református lelkészlak ajtaján.

– Egykor a gyülekezet legjelentősebb bevételi forrásának számított a bor – hallgatom Tislér Géza lelkipásztort.

Nem csupán a lelkész, a segédlelkész és a tanító javadalmazását oldotta meg a bor, de tellett a 200-250 hektóból a templom, a lelkészlak fenntartására is. Az 1948-as államosítást követően 800 négyszögöl belterületi szőlő maradhatott az egyház tulajdonában, ezért a hívek a maguk nevére vettek szőlőket, amit a '60-as, '70-es évek enyhülése során szolgáltattak vissza. Szőleje egy részét ma már az egyház is bérbe adja.

A lelkész is úgy látja, mint a nagy borászok: 4-5 hektár alatt nem gazdaságos.

– Több részre szakadt a borászkodás. Üzleti alapon öten ha művelik a szőlejüket Csopakon, a többieknek legfeljebb jövedelemkiegészítés.

XXX

Ez utóbbiak közé tartozik Tóth Gyula, akinek szőleje szinte a település közepén található.

– A két háború között élte a csopaki bor a virágkorát – meséli. A kétszáz éves épület emeleti részén foglalunk helyet, amelyet poharazgatásra rendezett be.

– Akkoriban jöttek Bécsből a kereskedők, megalkudtak a gazdával, és már ütötték is a hordóra a pecsétet. A háború utáni téeszidőkben a kereskedés a határon belülre szorult, de a csopaki bornak akkor is volt keletje. A rendszerváltást követően a téesz szétesett, a kárpótlás során licitek révén lehetett szőlőhöz jutni.

– Volt, akinek egy sírhelynyi jutott csupán, 2-3 négyzetméter. Tudom, magam is benne voltam a földkiadó bizottságban. Az egyik hektárra például 180 tulajdonost jegyeztek be.

– És ön mekkora területen gazdálkodik?

– Két hektáron.

Tóth Gyula reménykedik, hogy a családja továbbviszi a szőlőjét.

– Nem gondolt rá, hogy eladja? Vagyont kapna érte…

– Bevallom, egyszer megkísértett a gondolat. Egy közeli rokonom építkezett volna a harmadán, ám a végén abban maradtunk, inkább mégsem. Tóth Gyula leginkább érzelmi okokból ragaszkodik a gyalogszőlővel teli táblához, amiről maga is tudja, ma már nem a legjövedelmezőbb művelési forma. De nem is ezért teszi.

– Őrzöm őseink több száz éves hagyományait, a települési értéktárnak is része lesz hamarosan a szőlőm. Nekem ez a legfontosabb. De nem is kérdeztem, megkínálhatom egy pohár borral?



HARDI PÉTER
RIPORTJA

NÉMETH ANDRÁS PÉTER
FELVÉTELEI

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek