Alpári veszekedés után - Clinton: 57, Trump: 34

Vita helyett veszekedés - Egyre inkább az Egyesült Államokban oly népszerű Jerry Springer Show világát idézik az amerikai elnökválasztás fénypontjának szánt tévés viták. A kibeszélőshow-k alpári színvonalával versengő pocskondiázás, személyeskedés és sárdobálás uralta a vasárnap esti vitát is, éppcsak össze nem verekedett Hillary Clinton és Donald Trump.

Ország-világMarkos Mária2016. 10. 14. péntek2016. 10. 14.

Kép: Democratic nominee Hillary Clinton (L) and Republican nominee Donald Trump arrive on stage during the second presidential debate at Washington University in St. Louis, Missouri on October 9, 2016. / AFP PHOTO / POOL / JIM BOURG, Fotó: JIM BOURG

Alpári veszekedés után - Clinton: 57, Trump: 34
Democratic nominee Hillary Clinton (L) and Republican nominee Donald Trump arrive on stage during the second presidential debate at Washington University in St. Louis, Missouri on October 9, 2016. / AFP PHOTO / POOL / JIM BOURG
Fotó: JIM BOURG

Soha ilyen morális és szellemi mélységbe nem zuhantak vezető babérokra törő politikusok, a világ legerősebb államának elnöki székére aspiráló jelöltek. Az Iszlám Állam elleni harc, az amerikai gazdaság, a lassan javuló munkanélküliségi adatok jelentéktelen mellékszálként bukkannak csak fel a vélt és valós szexbotrányok, nőgyalázó kijelentések és azok utólagos kozmetikázása mögött. Az elnök székéért folyó harcban karcosnak ható múltdarabkákat retusálnak, hatalmas gyomrosok közepette.

A tévés vita előtt néhány nappal kiszivárgott egy 11 évvel ezelőtti hangfelvétel, amelyen a republikánus elnökjelölt arról beszélt, hogyan kell bánni a nőkkel. Egy szappanopera felvétele előtt, véletlenül bekapcsolva maradt mikrofon rögzítette a baráti beszélgetést. Pártjának több potentátja kihátrált mögüle, felmerült, hogy lépjen vissza.

A CNN-es Anderson Cooper moderátor nem hagyta szó nélkül az ügyet, amire Trump válasza: „Ez egy öltözői magánbeszélgetés volt, nem vagyok rá büszke, de bocsánatot kértem a családomtól és az országtól.” Majd váratlanul arról kezdett el beszélni, hogy annyi rossz dolog történik a világban, például le kell győzni az Iszlám Államot. Az ellentámadás sem maradt el, azt mondta, hogy Bill Clinton sokkal rosszabb volt, ő nemcsak beszélt erről, hanem tényleg zaklatott nőket, Hillary Clinton pedig támadta az áldozatokat. Trump ezúttal elhozott magával több olyan nőt is, aki korábban megvádolta Bill Clintont, és ezt ki is emelte. „Szerintem szégyellhetné magát Hillary Clinton” – mondta.

Clinton válaszul kijelentette, hogy sok dolog nem igaz abból, amit Trump mondott, viszont a republikánus jelölt soha senkitől nem kért bocsánatot, például attól, az Irakban elesett amerikai muszlim katona családjától, akiket a demokrata konvenció után támadott, „Vagy a rasszista hazugságért, hogy Barack Obama nem Amerikában született” – mondta.

Trump adóelkerülése ismét szóba került. Szerinte azzal, hogy nem fizetett adót, lényegében a veteránoknak, a hadseregnek, a tanároknak nem fizetett. Hozzátette, szenátorként arra szavazott, hogy szüntessék meg az ilyen kiskapukat.

A harcias vita végül váratlanul kellemesen zárult. „Mondanának egy olyan pozitív dolgot, amit tisztelnek a másikban?” – szegezte nekik a kérdést az egyik néző, amire aztán mindketten mosolyogva válaszoltak. „Tisztelem a gyerekeit, nagyon eltökéltek, ez sokat elmond Donaldról.” Trump pedig kijelentette, hogy nem ért egyet azzal, amiért Clinton harcol, de mégis van, amit tisztel benne: „Nem adja fel, egy harcos, ezt nagyon jónak tartom.” Majd a vita végén, ha nehezen is, de kezet fogtak.

Ezek is érdekelhetnek