Hova tűnt 70 ezer idénymunkás?

A mezőgazdasági munkálatok néhány hét múlva véget érnek, de még mindig nagy fejtörést okoz a kertészeteknek, hogy ki fogja leszedni a fáról az almát.

Ország-világBiczó Henriett2016. 10. 06. csütörtök2016. 10. 06.
Hova tűnt 70 ezer idénymunkás?

A mezőgazdasági betakarítások évente 120–150 ezer embernek adnak munkát szakaszosan, tavaly viszont 25–30 ezer, idén pedig már 50–70 ezer munkás hiányzott a földekről. A kertészeti idénymunkák áprilistól októberig tartanak, és átlagosan nagyjából 80–100 napig nyújtanak bevételi forrást egy-egy alkalmi dolgozónak – tudta meg a Pénzcentrum Ledó Ferenctől, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökétől.

Szerinte a munkaerőhiány fő oka, hogy az alacsony munkanélküliség és a közmunkaprogram miatt kevesen vállalnak mezőgazdasági munkát. A korábbi években gyakran jöttek erdélyiek, de amióta a román állampolgárok is szabadon dolgozhatnak az EU-ban, azóta erős a verseny a munkaerőért a lengyelekkel.

Jelenleg Ukrajnából tudnak vendégmunkásokat hozni. A napszámosok általában a törvényileg meghatározott minimálbért kapják, de vannak olyan országrészek, ahol ennél jobban fizetnek.

A Csongrád megyei Szentes környékén például 700–800 forintnál kezdődnek az órabérek. Magyarországon a legtöbb gyümölcsös a Nyírségben van, ott is folyamatosan munkaerőgondokkal küszködnek. Ugyanakkor ezen az országrészen sok az alacsony jövedelemből élő ember, ők gyakran szabadságot vesznek ki a munkahelyükön, hogy pluszpénzt keressenek a gyümölcsszedéssel az iskolakezdésre vagy a téli tüzelőre.

Ezek is érdekelhetnek