Szépségénél is nagyobb lesz a haszna - Új híd épül a Dunán, bicikliút is lesz

ÚJ DUNA-HÍD ÉPÜL, a kivitelezésre kiírt közbeszerzési felhívás a napokban jelent meg. A Komárom és Révkomárom közötti hidat jövő év elején kezdhetik építeni.

Ország-világ(kas)2016. 10. 09. vasárnap2016. 10. 09.
Szépségénél is nagyobb lesz a haszna - Új híd épül a Dunán, bicikliút is lesz

Szép és különleges lesz az új híd, legalábbis a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. által közzétett tervek szerint. Különlegessége a szerkezetében rejlik: a 600 méter hosszú műtárgy úgynevezett egypilonos, ferdekábeles lesz, magyarán a kábeleket tartó egyetlen oszlop nem a híd közepén, hanem a parthoz közel helyezkedik majd el. A hídon kerékpárút és gyalogosjárda is helyet kap – ezért, valamint a belterület közelsége miatt közvilágítás is lesz. Az egyedi szerkezet kedvéért pedig a pilon és a kábelek díszkivilágítást kapnak.

Szépségénél azonban sokkal nagyobb lesz a haszna. Jelenleg a teherforgalom Vámosszabadi–Medve (Medvedov) irányában 53, míg Parassapuszta–Ipolyság (Šahy) irányában 180 kilométeres kerülővel tud átjutni Komáromból Révkomáromba: az Erzsébet hídon, mely egyedüliként köti össze a két várost, 20 tonnás súlykorlátozás van érvényben. Az új közúti hídon 2×1 sávos főút vezet majd át. A meglévő vasúti hídtól 170 méterre, a városközpontban lévő közúti Erzsébet hídtól pedig 2,8 kilométerre nyugatra ível majd át a Duna fölött. Az új híd forgalomba helyezését követően a teherforgalom az M1 autópályától települések érintése nélkül érheti el a szlovák határt, így jelentősen mérséklődik a lakott területek zaj- és környezeti szennyezése. Komárom mentesül a tranzitforgalom alól, gyorsabb és biztonságosabb lesz az átkelés a folyón, a város élhetőbbé válik.

A magyar oldalon egy 1,3 kilométer hosszú út is kiépül, csatlakozva a Komáromot délről elkerülő úthoz. Ezen a szakaszon két körforgalom is lesz, valamint két kisebb híd is épül: egyik az ipartelepi kerékpárút felett, a másik a Koppány vezér út felett vezet majd át. Az új Duna-híd és a csatlakozó útszakaszok forgalomba helyezése 2019 őszére várható.

Ezek is érdekelhetnek