Túlélőtúra a volánnál - Párizs, ősz, szalon

Budai Horváth József írása "Túlélőtúra a volánnál" rovatában. - Több mint kétszázötven kiállító cég standjaihoz egymillió látogatót várnak a kétévente megrendezett, október közepéig nyitva tartó Párizsi Autószalonon. Az új modelleken kívül számos technikai újdonság is fellelhető.

Ország-világBudai Horváth József2016. 10. 18. kedd2016. 10. 18.
Túlélőtúra a volánnál - Párizs, ősz, szalon

Németországból az Opel szenzációja az elektromos Ampera-e, mely egyetlen feltöltéssel vegyes utakon 500 (városban 380) kilométert képes megtenni! A konkurensek 20-30 kWh kapacitású akkumulátoraival szemben 60 kWh-s erőforrással büszkélkedhet. A tágas utas- és csomagterű kocsi alig 7 másodperc alatt képes álló helyzetből 100 km/h-s sebességre felgyorsulni. A Volkswagen konszern I.D. Electric Conceptje az önmagát vezető elektromos kocsit vizionálja, amely állítólag öt-tíz éven belül kapható lesz. A nagyágyúk közül az Audi az A5 és S5 Coupé, továbbá a Sportback modellekkel jelentkezett. A cég a Q5 új generációja mellett bemutatja a Magyarországon készülő, 400 lóerős RS3 Sedant. A Mercedes-Benz a G 350 D Professionallal a terepjárók rajongóit, a páncélozott Mercedes- Maybach S 600 Guarddal a tökéletes biztonságra törekvőket ragadtatja el.

A Skoda ajánlata a sávtartó automatikával, aktív gyalogosvédelmi rendszerrel, követőradaros tempomattal és nagy látószögű kamerákkal ellátott Kodiaq terepjáró, amely hátul három gyerkőcöt és még további kettőt is, illetve lehajtott ülésekkel 720 liternyi csomagot szállíthat.

Hazai pályán a Peugeot az új 3008-as és 5008-as crossoverrel jelentkezik, de összehajtható elektromos kerékpárját is kiállítja. A Citroën – remélhetőleg mielőbb gyártásba kerülő – CXperience tanulmányautóját máris sokan szeretnék megvásárolni.

A Renault a Fluance helyébe lépő, kupénak nevezett Mégane szedánnal büszkélkedik. A Dacia kínálatában a ráncfelvarrott Sandero és Logan, illetve az 1,2 literes turbómotorral és a tolatókamerát is tartalmazó MediaNav Evolution navigációs egységgel felszerelt Duster szerepel.

A távol-keleti márkák közül érdekes a Honda elnyújtott orrú és kifinomult turbómotorokkal rendelkező Civicje. A Nissan Micra európaiasabb karosszériájának jellegzetessége az autó oldaláról a motorháztetőre felhúzott, majd a hűtőmaszkban végződő, többszörösen megtört él. A Toyota hódítását a konnektorról is tölthető Prius folytathatja. A Hyundai i30 és a Kia Rio pedig bevallottan a Golfok, Focusok és Astrák babérjaira pályáznak.

A hazánkban gyártott motorok több Audi-, VW-, Skoda-, Seat-, Porsche-, Bentley-, Lamborghini-, illetve Opel- és Vauxhall-modellben is megtalálhatók. A Suzuki új összkerékhajtású Ignise az enyhén hibrid kategóriát képviseli. A kocsi erőforrása fékezésnél, gurulásnál, megállásnál leáll (az elektromos berendezések, így a légkondicionáló is tovább működnek), majd újraindul. Mindezt egy villanymotor támogatja, amely előzéskor és hegymenetben is besegít a belsőégésű motornak.

A cég többkategóriás, folyadékos tengelykapcsolóval ellátott, elektronikusan vezérelt – négy üzemmódban (auto, sport, hó, elakadás) is használható – összkerékhajtású ALLGRIP rendszere az eltérő vezetési körülményekhez és felhasználási célokhoz igazodik. Az SX4 S-CROSS modellen végrehajtott ráncfelvarrás a kocsi orrát, a felniket és a gumikat, a megújult belső teret érintette, illetve a típus megkapta a Boosterjet közvetlen befecskendezéses turbómotort is.

Ezek is érdekelhetnek