A magyar páros 1956-os diadalának hatvanadik évfordulója - hihetetlen sikersorozatunk nyitánya volt

Palágyi Béla írása Sportnapló rovatában.

Ország-világPalágyi Béla2016. 11. 05. szombat2016. 11. 05.

Kép: Szolnok, 2013. augusztus 22. Rozsnyói Katalin edzést tart a jövő héten a németországi Duisburgban megrendezésre kerülő kajak-kenu világbajnokságra készülő férfi válogatott tagjainak a szolnoki Holt-Tiszán 2013. augusztus 22-én. MTI Fotó: Kovács Tamás, Fotó: Kovács Tamás

Rozsnyói Katalin
Szolnok, 2013. augusztus 22. Rozsnyói Katalin edzést tart a jövő héten a németországi Duisburgban megrendezésre kerülő kajak-kenu világbajnokságra készülő férfi válogatott tagjainak a szolnoki Holt-Tiszán 2013. augusztus 22-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás

1956-ról természetesen a forradalom jut az eszembe. Személyes élményeim is vannak október 23-ról: a Kossuth Lajos Tüzértiszti Iskolán, közvetlenül a Fradi-pálya szomszédságában éltem át.

Az emlékezetes dátumról – immár átugorva a sport dimenziójába – felötlik bennem a Fábián család – Fábián László és felesége, Rozsnyói Katalin – életútja is, ami különös módon kötődik e dátumhoz. Laci bácsi 1956-ban a melbourne-i olimpián Urányi Jánossal párban a magyar kajaksport első győzelmét szerezte meg 10 000 méteren. Addig már eltelt jó pár nap, s még nem nyert aranyérmet a magyar küldöttség. Ekkor jött „Öcsi”, a húszéves Fábián Laci, és az „Öreg”, a 31 esztendős Urányi János, s elmókázva a mezőnnyel, biztosan győztek. Túl nagy visszhangja nem támadt a győzelmüknek, akkor még talán senki nem gondolta, hogy a magyar sport egyik sikerágazata lesz a kajak-kenu.

Ők aztán kettesben, és Fábián László egyesben is szerzett egy kalapnyi világbajnoki érmet.

Később Laci bácsi a 80. életéve közelében agyvérzést kapott – a sors sokat visszavett nagylelkű adományából. Az újpesti vízitelep őrzi-vigyázza a két nagyszerű bajnok nevét.

A feleség, az olimpiai ezüstérmes Rozsnyói Katalin edzőként lett legenda: elsősorban Kőbán Rita, Kovács Katalin és Janics Natasa olimpiai sikerei köthetők hozzá. A mesteredzői karrierje azonban úgy istenigazából nem tudott beteljesedni. Amikor női versenyzői elhagyták, a férfi szakággal próbálkozott.

Egyik beszélgetésünk során azt mondta, Peking után abbahagyja. De nem. A Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összetételű, Londonban ezüstérmes egység dolgozott a keze alatt. Aztán a kvartett lemaradt az idei Rio De Janeiró-i olimpiáról.

Hatvan évvel Laci bácsi győzelme után a fiúk elköszöntek a sportág Nagyasszonyától, és új impulzusokat keresve (divatos fordulat ez az edzőváltásnál), Beé Istvánnal és Rami Zurral folytatják tovább. Kati néni pedig ismét – ezúttal egyetlen – lánnyal dolgozik: Takács Tamara edzéseit vezeti.

Bízunk benne, hogy valamennyi versenyző sikerrel jár – ott folytatva, ahol Fábián „Öcsi bácsiék” 1956-ban elkezdték.

Ezek is érdekelhetnek