'Hétfőn kezdenénk, ha teheted, gyere, segíts rajtunk'

Ezt írtuk... (október negyedik hetében) a Szabad Föld 10, 20, 30, 40, 50 és 60 és 70 évvel ezelőtti számaiban.

Ország-világSZF-ajánló2016. 11. 01. kedd2016. 11. 01.
'Hétfőn kezdenénk, ha teheted, gyere, segíts rajtunk'


1946.
A gazdasági rendőrség a minap nyomára jött annak, hogy honnan látják el Budapest feketepiacát hússal. Egy autógarázsban modernül felszerelt vágóhidat találtak a nyomozók. A közelben két borjú, két tehén és három disznó várta éppen sorsa beteljesedését. A letartóztatott feketevágók bevallották, hogy már hónapok óta a felderített helyről látják el a fővárost feketehússal.


1956.
A Szabad Föld ezen a héten az (akkor) ellenforradalmi – később sajnálatos, majd forradalmi – események miatt nem jelent meg.


1966.
Negyedik osztályos kisfiam mindig szívesen vesz részt az örsi foglalkozásokon. Legutóbb, közvetlen tanítás után mentek kirándulni őrsvezetőjükkel a közeli erdőbe. Lábast is vittek magukkal, gombát szedtek, elkészítették, majd megették. Másnap felkerestem a tanítónőjüket, hogy miért engedi el felügyelet nélkül kirándulni a gyerekeket és miért nem tiltotta meg előzetesen a gombaszedést? Azt válaszolta, hogy az őrsvezető egy komoly gyerek, nyugodtan rábízhatta kispajtásait, s a gombákat is ismeri. Most ugyan nem történt baj, de mi a biztosíték arra, hogy a jövőben is szerencsésen végződik a gombasütéssel egybekötött kirándulás?


1976.
Levél faluról. „Kedves Fiam! Készülünk a legfáradságosabb őszi munkára, a háztáji kukorica törésére. Hétfőn kezdenénk, ha teheted, gyere, segíts rajtunk.” Olvasom apám sorait, és máris rohanok az ügyintézőhöz, hogy van még szabadságom, írjon ki néhány napra, haza kell mennem. S miközben fogalmazom a választáviratot, arra gondolok: vajon ezekben a hetekben hány ilyen levelet kézbesít a posta a falvakból elszármazott városiak részére? És vajon hány helyen várják a magukra maradt szülők gyermekeik segítségét?


1986.
Néhány hete egy fiatalember az állványokon át behatolt a Szépművészeti Múzeumba. Kiderült, hogy hermafrodita, és egy nagy értékű festmény megszerzésével zsarolni akart, hogy kapjon annyi pénzt, amivel kifizethetné nővé operálása költségeit. Évtizedeken át voltam bírósági tudósító, s több hasonló ügyre is emlékszem. Az egyik ilyen ügyben a bíró N. Jánost szólította a vádlottak padjára. A közönség felmordult, ugyanis a hívásra egy szőke hajú, csinos, elegánsan öltözött nő libbent a pulpitus elé. Kiderült, több mint 10 éve él N. Irén néven. Sikerült az egyik tanácsnál üres születési nyomtatványt szereznie, kitöltötte, s azóta N. Irénként él, sőt egy női szalonban vezető beosztásban dolgozik. Az ügyvéd elérte, hogy nemhogy elítélték a hamis irattal való visszaélésért, hanem engedélyezték, hogy az általa választott néven élhessen tovább. (Hajdú Endre)


1996.
Október 23-án országszerte megemlékeztek az ’56-os forradalom 40. évfordulójáról. Az Országház előtti Kossuth téren Göncz Árpád köztársasági elnök vette át a magyar nép nevében a fekete márványból készült stilizált fáklyát: Lugossy Mária közadakozásból alkotott emlékművet, s adta át jelképesen egy mai műegyetemistának, hogy a forradalom lángját és eszméjét a fiatalok őrizzék tovább.


2006.
Október 27-én, 66 éves korában elhunyt Gregor József Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Úgy tartotta, hogy a jó operaénekes olyan, mint a reflektor. Abban ugyan van tükör meg lámpa is, de semmit nem ér, amíg be nem dugják a konnektorba. Az az áram, ami az operaénekest hajtja, az a személyiség ereje. Ő képes volt megtölteni egy egész színpadot személyiségének erejével. Kevés azt mondani, hogy halálával kihunyt egy reflektor. Most áramszünet van.

Ezek is érdekelhetnek