Egy húzósabb télen 300 ezerbe is kerülhet a tűzifa - kemény büntetéssel fenyegetik a lopást

Fagyos büntetés - A KSH legutóbbi népszámlálási statisztikái szerint az otthonok 18 százalékában, főként a kisvárosokban és falvakban, ma is kizárólag fával fűtenek. Jellemzően ők a legszegényebb családok Magyarországon.

Ország-világB. H.2016. 11. 10. csütörtök2016. 11. 10.

Kép: Fatolvajok, falopás, illegális fakitermelés, fakitermelők, Táborfalva térségében, erdő, erdész 2008.02.22. fotó: Németh András Péter

Egy húzósabb télen 300 ezerbe is kerülhet a tűzifa - kemény büntetéssel fenyegetik a lopást
Fatolvajok, falopás, illegális fakitermelés, fakitermelők, Táborfalva térségében, erdő, erdész 2008.02.22. fotó: Németh András Péter

A KSH 20 évre visszanyúló adatsorát alapul véve 3215 forintos mázsaárral kalkulálhatunk az idei évre. A Pénzcentrum információi szerint a 2016–17-es fűtési szezonban a rőzse, ágfa: 7–8 ezer forintba kerül köbméterenként, míg a tűzifa köbmétere 10–30 ezer forintot kóstál. Egy húzósabb télen akár 8–10 köbméter tűzifa is elfogyhat otthononként, ami 300 ezer forintba is kerülhet.

A lap szerint a Pilisi Parkerdő Zrt. területén található erdőkben mintegy 2–3 millió forintnyi kárt okoznak éves szinten a „láncfűrészes turisták”, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében legalább százmillió forintnyi tüzelővel lépnek le minden évben a fatolvajok – a személyes felhasználásra ellopott fa mennyisége növekszik, míg a piaci célú fatolvajlás, bár továbbra is jelentős, de visszaszorulóban van. A megélhetési fatolvajok majd' 90 százaléka családjának lopja a tüzelőt. A legszegényebbek a kockázatot is hajlandóak vállalni, hogy ne fagyjanak meg, pedig komoly szankciókkal számolhatnak.

A Btk. legutóbbi módosítása szerint ugyanis a falopásért akár kétéves börtönbüntetés is járhat. Nem árt tudni, hogy rőzsét vagy korhadt fát sem szabad kivinni engedély nélkül egy erdőből.

Ezek is érdekelhetnek