Egy pálya vége - Sarkozy levonta a következtetést

EGY PÁLYA VÉGE. Nem jutott be az elnökjelölt-állító választás második fordulójába Nicolas Sarkozy volt francia államfő (2007–2012). Az első forduló eredményei alapján a szavazatok 21 százalékával a harmadik helyen végzett. Vereségét elismerve arra kérte választóit, hogy a november 27-i második fordulóban François Fillont támogassák, aki Nicolas Sarkozy államfősége idején öt évig a kormányt vezette. A volt államfő azt is bejelentette, hogy visszavonul a politikai élettől.

Ország-világMarkos Mária2016. 11. 25. péntek2016. 11. 25.
Egy pálya vége - Sarkozy levonta a következtetést

A visszafogott, felidegesíthetetlen ember hírében álló, 62 éves Fillon az utolsó héten zárkózott fel Nicolas Sarkozy és volt külügyminisztere, Alain Juppé mögé, aki az előválasztás favoritjának számított, de végül csak a második lett.

Hogy mi lehetett a meggyőző Fillon programjában? Leginkább az, hogy fel tudja venni a versenyt a szélsőjobbal folytatott mélyrepülési versenyben: gazdasági és politikai programja meggyőző és elgondolkodtató lehet a Nemzeti Front felé sodródó, dühös fehér franciák számára, hiszen társadalmi kérdésekben konzervatív intézkedéseket ígér „a liberális és tekintélyelvű jobboldal szintéziseként”.

A bevándorlás „szigorúan minimálisra csökkentése” és a „nemzeti szuverenitás” helyreállítása is fő céljai közé tartozik, valamint az Oroszországhoz való közeledést is fontosnak tartja. Donald Trump amerikai győzelmét látva a mézesmadzag eme vége lehet annyira vonzó, hogy a választók ignorálják a program olyan egyéb, gazdasági jellegű ígéreteit, amelyek jelentős megszorításokat, a közszférában félmilliós leépítést vagy a 39 órás munkahét visszaállítását jelentenék.

Ezek is érdekelhetnek