Érdekességek: Hogyan választották meg Trump elnököt? - A vasárnap a templomé, szerda piacnap, legyen kedd

Érdekességek az amerikai elnökválasztás rendszeréről, szabályairól.

Ország-világMarkos Mária2016. 11. 13. vasárnap2016. 11. 13.
Érdekességek: Hogyan választották meg Trump elnököt? - A vasárnap a templomé, szerda piacnap, legyen kedd

MIÉRT MUNKANAPON
VÁLASZTANAK?
Egyszer régen, amikor Amerika még mezőgazdasági ország volt, lakói vasárnap templomba, szerdán piacra jártak. A Kongresszus választása azért esett a keddi napra, hogy a farmeroknak legyen elég idejük hazaérni, és másnap újra el tudják vinni termékeiket a piacra. Csak nem fogják feláldozni a kapitalizmust a demokrácia oltárán? Az üzlet az első! Miért pont november?
Az őszi betakarítási munkák végeztével mindenki kényelmesen el és vissza tudott utazni ebben a hónapban. Az, hogy 2016-ot írunk, már többeknek feltűnt, a Kongresszusban születtek javaslatok arra, hogy szövetségi ünneppé léptessék elő a napot, vagy hétvégén tartsák a választást, de eddig ezek a próbálkozások rendre elbuktak.


MIÉRT CSAK KÉT PÁRT
VERSENG A VILÁG
LEGERŐSEBB ORSZÁGÁBAN?
A pártok palettája ennél jóval színesebb, a Zöld Párttól a Libertariánus Párton vagy a Szocialista Munkások Pártján kívül olyan politikai formációk is léteznek, mint például a Legális Marihuánát Most elnevezésű párt. Annak, hogy csak két domináns párt versenyez a Fehér Házért, elsősorban a „győztes mindent visz” jellegű választási rendszer az oka. Más országban egy párt a szavazatok 20 százalékával már jó néhány helyet elfoglalhat a törvényhozásban, Amerikában ezért egy baráti vállveregetés jár csupán.


IGAZ, HOGY AZ AMERIKAIAK
NEM KÖZVETLENÜL
VÁLASZTJÁK AZ ELNÖKÖT?

Az amerikai választási rendszer úgy él még a helyiek köztudatában is, mint az Elektori Kollégium által uralt misztikus és felfoghatatlan rendszer.
- Az Elektori Kollégium tagjait, a küldötteket a pártok jelölik.
- Az elektorok száma megegyezik a Kongresszus tagjainak számával, azaz 535.
- Az elektori rendszerben mind az 50 államnak jár bizonyos számú elektor, amit a népesség arányában időről időre felülvizsgálnak. Ennek alapján például Wyomingnak 3, New Yorknak 29 elektora van.
- Ha „A” jelölt nyer példának okáért New York államban, ő viszi mind a 29 elektori szavazatot.
- A cél a 270 elektori szavazat elérése, ami éppen több, mint az 538 fele.
- Mivel a képviselőházban és a szenátusban összesen 535-en ülnek, a bűvös 538-as számhoz szükséges a törvényhozási képviselet nélküli, önálló közigazgatási körzetként működő Washington D. C. három elektora is.
- Az egyes államok győztese mindent visz, kivéve Maine és Nebraska államot.


538 PÁROS SZÁM.
MI TÖRTÉNIK, HA DÖNTETLEN?
A döntetlen eredmény rendkívül ritka, eddig kétszer fordult elő. Ebben az esetben a Kongresszus egyik része, a House of Representatives (Képviselőház) választja meg az elnököt, míg a másik, a Senate (Szenátus) adja az elnökhelyettest.


MIÉRT A CSATATÉRÁLLAMOKBAN
DŐL EL A VÁLASZTÁS?

A Demokrata és a Republikánus Párt szilárd bázissal rendelkezik az államok többségében. Ezért aztán az elnökjelöltek sorsa az ingadozó, a verseny szorossá válásával csatatérállamoknak nevezett helyszíneken dől el. Az idei elnökválasztásban Pennsylvania, Ohio, Michigan és Florida államoké a kulcsszerep.


A DEMOKRATÁK MIÉRT KÉKEK,
A REPUBLIKÁNUSOK
MIÉRT PIROSAK?
A színek leosztása a média találmánya: az amerikai zászló e két színből áll. Az Államokat infografikaszerűen felosztó színkódot a legjelentősebb médiafelületek 1996 óta jelölik e két színnel.


HOGYAN ADHATJÁK LE
VOKSAIKAT AZ AMERIKAIAK?

Egy-egy körzetben a szavazás lehet:
- papíralapú, kézzel számolt,
- papíralapú, de beszkennelik az összeszámoláshoz, viszont így is van nyoma papíron,
- elektronikus, de nyomtatható papíralapú bizonylat a szavazatokról,
- teljesen elektronikus; öt ilyen állam van: Louisiana, Georgia, Dél-Karolina, Delaware és New Jersey,
- teljesen elektronikus és papíron visszaellenőrizhetetlen rendszerű állam nincs a mindent eldöntő csatatérállamok között.

Ezek is érdekelhetnek