Fékez a Mercedes

HÚSZ SZÁZALÉKKAL növekedett az utóbbi időben a termelékenység a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában, ám a bérek ezt egyáltalán nem tükrözik. A helyzet orvoslására a Vasas Szakszervezet a sztrájkot sem zárja ki.

Ország-világHardi Péter2016. 11. 22. kedd2016. 11. 22.

Kép: Mercedes gyár Kecskemét, B-osztály, dolgozó, munka, munkahely, autógyár, kocsi összeszerelés, alkatrészek, gyártósor, futószalag, autóipar 2012.03.29. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Fékez a Mercedes
Mercedes gyár Kecskemét, B-osztály, dolgozó, munka, munkahely, autógyár, kocsi összeszerelés, alkatrészek, gyártósor, futószalag, autóipar 2012.03.29. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Miközben Magyarországon szárnyal a gépjárműipar, a bérek ehhez képest nyomottak, jelentette ki érdeklődésünkre Balogh Béla, a Vasas Szakszervezet elnöke. Ám amíg a győri Audinál ezt belátták, addig a Mercedes-Benz Gyár kecskeméti vezetése még alkudozik a legnépesebb érdekvédő szervezettel.

A Vasas Szakszervezet megítélése szerint a cég vezetése által megajánlott 7 százalékos bérfejlesztés elégtelen, az elfogadható legalább a duplája lenne. A fizetések egyébként még így is elmaradnának a termelés 20 százalékos növekedésétől, amit egyébként részben a normák szigorodásával értek el. Az alkalmazottak egyre kimerültebbek, nem csoda, hogy növekszik a munkaerő cserélődése – miközben a gyár 2500 új alkalmazott felvételét tervezi.

Remélhetőleg tehát a tulajdonosok is belátják, hogy nagyobb részesedést kell juttatniuk a profitból azoknak, akik azt előállítják. Az pedig Balogh Béla szerint sajnálatos, hogy a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete időközben megegyezett az elvárhatónál jóval alacsonyabb béremelésben.

A jelek szerint nem tartja ezt elfogadhatónak a háromezer főt foglalkoztató gyár szervezett munkásainak többsége. Erre az is utal, hogy az ezer tagot számláló Vasas Szakszervezet létszáma folyamatosan növekszik.

A szakszervezeti elnök a tárgyalásos megoldás híve, de ha ez nem vezetne eredményre, és a kecskeméti gyár alkalmazottai hajlandóságot mutatnak rá, akkor nem riadnak vissza a sztrájktól sem. Az előkészítő bizottság mindenesetre már megalakult.

Időközben a cégvezetés is közleményt adott ki, amelyben megerősítette, hogy a Vasas Szakszervezet nem írta alá a bérmegállapodást és újabb tárgyalásokra jelentette be az igényét.

Ezek is érdekelhetnek