Kikódolt történet - Kate Middleton családi titkai

Mindig lenyűgöző élmény, ha a családi legendáriumból újabb és újabb mozaikok kerülnek elő, szülessünk bárhová, ám ha a felfedező történetesen Cambridge hercegnéje, akkor az egész világ közelképet kaphat az ágas-bogas királyi családfa egy részletéről.

Ország-világMarkos Mária2016. 11. 12. szombat2016. 11. 12.
Kikódolt történet - Kate Middleton családi titkai

A minap a brit királyi családba kívülről érkezettnek számító Kate Middletonról derült ki, mennyire érdekes és inspiráló felmenőktől származik: nyilvánosságra hozta, hogy nagymamája a II. világháborúban kódfejtőként dolgozott a brit kormány szigorúan titkos projektjében működtetett Bletchley Parkbeli kód- és rejtjelfejtő iskolájának központjában, ahol Alan Turing matematikus fejlesztette ki híres Enigma gépét. A nagyi ikernővérével együtt többek közt a világháború utolsó kódfejtő akciójában is együtt dolgozott.

Ez a történet abban a Katalin hercegné által írt előszóban olvasható, mely a brit hírszerzési és kiberbiztonsági hivatal, a GCHQ által kiadott, kódfejtő játékok gyűjteményét tartalmazó könyvben jelent meg. „Mindig is nagyon büszke voltam a nagymamámra, Valerie Glassborow-ra, aki a Bletchley Parkban dolgozott a második világháború alatt – írta a bevezetőben Katalin. – Alig beszéltek valamit a háborús szolgálatról, de mi tudtuk, mennyire fontosak voltak azok a Bletchley Parkban dolgozó férfiak és nők, akik az egyik legsúlyosabb probléma megoldásával foglalkoztak, amellyel az országnak valaha is szembe kellett néznie.

Az új, kódfejtő játékokat tartalmazó könyv a Heads Together jótékonysági szervezet kampányának keretén belül jelent meg – a Katalin és férje, Vilmos herceg védnökségével folytatott akció ezzel szeretné felhívni a figyelmet a mentális betegségek súlyosságára.

Ezek is érdekelhetnek