Betárolás, kitárolás

Magyarországi üzleti lehetőségek sorát vizsgálja a Gazprom, elsősorban gáztárolásról egyeztetne – jelentette ki Alekszandr Medvegyev, a társaság elnökhelyettese a Világgazdaságnak adott interjújában.

Ország-világK. F.2016. 12. 16. péntek2016. 12. 16.

Kép: Pusztaederics, 2009. október 2. Az E.ON Földgáz Storage Zrt. pusztaedericsi földgáztároló telepe, ahol az objektum fennállásának 30. évfordulója alkalmából nyílt napot tartottak a szakmai közönség és a média képviselői számára. MTI Fotó: Varga György, Fotó: Varga György

Betárolás, kitárolás
Pusztaederics, 2009. október 2. Az E.ON Földgáz Storage Zrt. pusztaedericsi földgáztároló telepe, ahol az objektum fennállásának 30. évfordulója alkalmából nyílt napot tartottak a szakmai közönség és a média képviselői számára. MTI Fotó: Varga György
Fotó: Varga György

Jelentős, ötmilliárd köbméternyi tárolója van a Gazpromnak Európában. E kapacitását érdemes lehet növelni – ez üzleti tárgyalások kérdését képezné. A vállalat egyeztetne a magyarországi tárolók tulajdonosával, az MVM-csoporttal, valamint más érdekeltekkel az e területen indítható együttműködés lehetőségéről. Nemcsak rövid, hanem hosszú távú partnerségre is mód nyílhat az olyan, folyamatban lévő infrastruktúraberuházásokhoz kapcsolódóan, mint az Északi Áramlat II. vagy a Török Áramlat gázvezeték. 2014–2015 telén, amikor Magyarországnak többletgázra volt szüksége, az orosz gázóriás már igénybe vette a magyar gáztározókat – idézte fel az elnökhelyettes, hozzátéve: a vállalat továbbra is kész a szerződött mennyiségen felüli tételeket küldeni, ha a magyarországi partner Panrusgáz nagyobb mennyiséget igényel.

A bértárolásban van némi fantázia – ez már a Magyar Földgáztároló Zrt. adatsoraiból olvasható ki. A 4,6 milliárd köbméter kapacitású állami földgáztárolók feltöltöttsége egy valamivel 50 százalék alatti sávban mozog. Tehát bő 2 milliárd köbméter orosz gázt lehetne ideig-óráig nálunk tárolni. Viszont ha hirtelen úgy adódna, hogy nagyobb mennyiséget akarnánk betárolni magunknak, nem lenne hova tenni… Más forgatókönyv szerint: Ukrajna úgy dönt, hogy nem engedi át az orosz gázt a területén – ekkor az orosz cég elkezdi kitárazni a nálunk tárolt gázt. Üzleti megfontolás kérdése.

Hazánk földgázfogyasztása az elmúlt tíz évben a felére csökkent: míg 2005-ben még 15 milliárd köbméter körül volt, 2015-ben 8,5 milliárd köbméterre csökkent (a következő években pedig akár 8 milliárd alá is eshet) – ez azt jelenti, hogy a fogyasztásunknak nagyjából a negyedét fedezi a tárolt mennyiség.

Ezek is érdekelhetnek