Castro halálhíre világszerte szélsőséges reakciókat gerjesztett

Igazolja a történelem - A hét elején Washingtonban bejelentették: sem a leköszönő Barack Obama elnök, sem pedig Joe Biden alelnök nem utazik el Fidel Castro temetésére Havannába (keddi lapzártánk után érkezett a hír - az Egyesült Államok egyáltalán nem delegált képviselőt a temetésre - a szerk.). Castro halála után Obama úgy nyilatkozott, hogy majd a történelem ítéli meg a kubai politikus munkásságát, a megválasztott elnök, Donald Trump viszont rettentő élesen kritizálta Castrót, akit brutális diktátornak nevezett.

Ország-világMunkatársunktól2016. 12. 02. péntek2016. 12. 02.
Castro halálhíre világszerte szélsőséges reakciókat gerjesztett


A kubai elnök halálhíre világszerte szélsőséges reakciókat gerjesztett. Észak-Koreában például háromnapos gyászt hirdettek ki. A kommunista diktatúrában elrendelték, hogy a középületeken kitett zászlókat engedjék félárbocra. Havannát és Phenjant korábban az Amerika-ellenesség és a közös kommunista ideológiai alapok kötötték össze. Hszi Csin-ping kínai pártfőtitkár szerint Castro nagy ember volt, akinek emlékét megőrzi a történelem, a világ pedig egy „jó és őszinte elvtársat vesztett el”.

A Castro család tagjai között azonban nem mindenki osztja a kínai vezető véleményét. Az 1964 óta miami száműzetésben élő húga, Juanita Castro kijelentette: esze ágában sincs elmenni testvére temetésére, sőt soha többé nem akar visszamenni abba a Kubába, amelyet a bátyjai változtattak börtönné – mondta egy floridai lapnak. „Mint Fidel húga e pillanatban csak annyit érzek, hogy elment valaki, aki vérrokonom volt.”

Ezek is érdekelhetnek