Elhalasztott robbantás

Százéves kémény állhat az olimpiai falu közepén? Győrött példás huzavona után döntöttek arról, hogy döntésüket visszavonják, és tégla téglán marad.

Ország-világK. F.2016. 12. 10. szombat2016. 12. 10.
Elhalasztott robbantás

Múlt kedden reggel hét órától tilos volt megállni Győrben az Erkel Ferenc utca környékén. A tiltás oka nem más volt, mint hogy aznap délután egy órakor tervezték felrobbantani az egykori olajgyár utolsó, hatvanméteres kéményét. A kémény 1911-ben épült, az ország első gőzerővel hajtott olajgyárának építészeti emléke, különlegessé úgynevezett golyvás kialakítása teszi. A terepet már korábban előkészítették a szakemberek, és a lyukakat is megfúrták a robbanóanyagok számára. Ám a kitűzött időpontban mégsem rengette meg a levegőt semmiféle robaj.

A robbantás – azaz: a nem robbantás – egy hosszabb folyamat fordulópontja. Jövőre Győrben rendezik az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált, a résztvevők elszállásolásához olimpiai falut építenek, épp a kémény közelében. Az építmény zavaróan hat a panorámára – az ingatlankezelő cég szerint. Felszámolását viszont mindenképp a falu házainak felhúzása előtt kell megoldani, későbbi felrobbantása kárt tehetne az ingatlanokban. A városi vagyongazdálkodó (Győr-Szol) több mint fél évet várt a Forster Örökségvédelmi Központ döntésére, miszerint jogerősen védett lesz-e a kémény vagy sem – hiába. Közben a győri Széchenyi István Egyetem Épülettervezési Tanszékének építészoktatói online petícióban támogatták „a kémény megtartását és mielőbbi műemlékké nyilvánítását”.

Novemberre minden, a robbantáshoz szükséges engedély és hatósági dokumentum a Győr-Szol Zrt. rendelkezésére állt.

Végül aztán, az utolsó percekben a vagyongazdálkodóval egyeztetve Borkai Zsolt polgármester leállíttatta a robbantást, egyúttal az építészek kezébe téve az építmény sorsát – ebből még érdekes dolog sülhet ki. A kémény tehát – legalábbis egyelőre – továbbra is áll a Bercsényi-liget mellett. Ráadásul immár nemcsak ipari emlékként, hanem politikai szimbólumként is – a különböző pártok sem késlekedtek hozzászólni az ügyhöz. Nem éppen szakmai alapon. De erről a kémény nem tehet.

Ezek is érdekelhetnek