Amerika és a világ

A novemberben elnökké választott Donald Trump kampányszlogenjében azt ígérte, újra naggyá teszi Amerikát. A versengésben alulmaradt másik jelölt, Hillary Clinton is még mindig kivételes nemzetnek tekinti az Egyesült Államokat. Mik azok a kulcsfontosságú területek, amelyek valóban megkülönböztetik a világ többi részétől Washingtont, s melyek fontosak az amerikai választópolgároknak? Összeállításunkból kiderül, az erőnek árnyoldalai is vannak.

Ország-világMarkos Mária2017. 01. 03. kedd2017. 01. 03.
Amerika és a világ


GAZDASÁG
Az amerikai gazdaság kiemelkedő fontosságú téma az
 amerikai választók körében – legalábbis a Pew Research Center közvélemény-kutató felmérése szerint. A magas munkanélküliségi ráta 2008 és 2012 között számított meghatározónak, az idei évben ezzel már nem lehetett riogatni. Az amerikaiak mindössze 4,9 százaléka volt munkanélküli az idén. Ezzel az eredménnyel a világ leggazdagabb országait tömörítő OECD-országok közül az első tíz között szerepel. Ám mégis van okuk az aggodalomra: amíg a munkanélküliség csökken, addig a jövedelmi egyenlőtlenségek nőnek.

Jövedelmi egyenlőtlenség a fejlett világban
Az USA 0,39-es pontszámmal szerepel a Gini-indexen, amely azt méri, hogy a jövedelmek mennyire
vannak egyenlően elosztva. Egyszerűen fogalmazva: ez a szám azt jelenti, hogy Amerikában a gazdagok egyre gazdagabbakká, a szegények pedig egyre szegényebbekké válnak

Munkanélküliség a fejlett világban
Az amerikaiak kevesebb mint 5%-ának nincs munkája
FORRÁS: OECD (2016)


FEGYVERTARTÁS
Becslések szerint 310 millió fegyver van Amerikában a polgári lakosság tulajdonában az Igazságügyi Minisztérium szerint. A Census Bureau (népszámlálási hivatal) legutolsó adatai szerint az Egyesült Államok népessége 324 millió fő.
FORRÁS: SMALL ARMS SURVEY, 200

Az amerikaiak birtokolják a világ polgári lőfegyvereinek
35–50%-át

Lőfegyver okozta halálozások száma a magas jövedelmű országokban
Az egy főre jutó lőfegyverek száma Amerikában a legmagasabb, s itt az egyik legmagasabb a lőfegyverek által okozott halálesetek aránya is a civil lakosságon belül. Az OECD adatai szerint az USA-ban 51-szer nagyobb a valószínűsége annak, hogy valaki lövöldözés áldozata lesz, mint az Egyesült Királyságban.
FORRÁS: OECD, GRIN HTEYN AND HEMENWAY,
AMERICAN JOURNAL OF MEDICINE, 2010

A pisztollyal elkövetett emberölések száma
25,2-szer több az USA-ban, mint a többi gazdag országban


KÖRNYEZET
Tavaly decemberben 193 ország írta alá Párizsban a klímaegyezményt, amelyben vállalták, hogy csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását. Obama elnök fordulópontnak nevezte a megállapodást, a drasztikus lépések megtétele, az USA hatalmas karbonlábnyomának csökkentése azonban már utódjára vár.

Összességében Kína a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó, ám az egy főre jutó emisszióban még mindig az USA polgárai vezetnek


MIGRÁCIÓ
Az Egyesült Államok az otthona a legtöbb migránsnak a világon, 19 százalékuk ebbe az országba érkezik. De a menekültek többségét – tavaly 65 millió embert nyilvánítottak menekültnek világszerte – a Közel-Kelet és Afrika fogadta be.

Migrációs népesség világszerte
A nemzetközi migránsok 51%-a mindössze 10 országban él

Menekültek befogadása világszerte (1000 lakosra jutó menekültek száma)  
FORRÁS: UNHCR, 2016

Az amerikaiak különösen aggasztónak találják azt az ötmilliós szíriai menekültáradatot, amely a konfliktus 2011-es kitörése óta elhagyta a közel-keleti országot. A valóságban azonban az Egyesült Államok messze a legkevesebb menekültet fogadta be a nyugati országok közül. Németország jár az élen egymillió befogadott szíriai menekülttel, Kanada 25 ezerrel vette ki a részét, ezzel szemben az USA mindössze 1900 szíriait vállalt fel a háború első négy éve alatt annak ellenére, hogy 10 ezerrel több lett volna az elvárt szám ennek a pénzügyi évnek a végére.

A Közel-Keleten és Afrikában él a világ legnagyobb menekültpopulációja
FORRÁS: ENSZ, 2015
 

Ezek is érdekelhetnek