'Esztendeje járok egy elvált asszonnyal'... - Egy balek vallomásai

A Szabad Föld hetilap éppen 10, 20, 30, 40, 50, 60 és 70 évvel ezelőtti számaiban megjelent cikkekből válogattunk.

Ország-világSZF-ajánló2017. 01. 24. kedd2017. 01. 24.
'Esztendeje járok egy elvált asszonnyal'... - Egy balek vallomásai

1947.
A múlt héten adatokkal bizonyítottuk, hogy volt földbirtokosok vezetik a vidéki bankokat, s így megakadályozhatják a parasztok hitelellátását. Ugyanez vonatkozik az egyházakra is, amelyek kezében 842 ezer hold volt, most pedig 13 bankban van érdekeltségük. Fennáll a veszély, hogy ezek a bankárok, pozícióikat felhasználva, támadásokat intézhetnek a földhözjuttatottak ellen.

1957.
Törvényerejű rendelet jelent meg a gyorsított büntetőeljárásról. E szerint a legsúlyosabb bűncselekmények – gyilkosság, gyújtogatás, rablás, fosztogatás, lőfegyverrel való visszaélés, közérdekű üzem működésének megzavarása, lázadás, a demokratikus államrend elleni szervezkedés stb. – esetén az ügyész vádirat nélkül is bíróság elé állíthatja a terheltet, s az így elbírált bűntetteket halállal büntetik. Ez a kivételes rendszabály csak addig marad érvényben, amíg az ellenforradalmi és más kártékony elemek teljesen el nem szigetelődnek.

1967.
Megrendelésre disznótorral szolgál a szombathelyi Petőfi Tsz. A vásárlók a helyszínen választhatják ki a szövetkezet falkájából a megfelelő állatot, amit, ha úgy kívánják, le is vágnak és el is készítenek részükre. Még a disznótorhoz szükséges savanyúsággal is ellátja megrendelőit a lehetőségeket jól kihasználó szövetkezet.

1977.
Perkátán, a szőnyeges, fényes parkettás teremben, az egykor a falusiaknak tilos grófi szalonban 15 ezer kötettel nyílt meg a könyvtár. Emlékszik-e még valaki Perkátán Havrilla Jánosra, a könyvtárosra? No meg a könyvtárára, vagyis a hátizsákjára: abban kelt útjára világot fordítani a könyv. Havrilla 20-30 könyvvel a zsákjában gyalogolt ki a tanyákra; Parragpuszta, Bárányjárás, Kisperkáta sárba, porba vesző útjai őrzik a könyv hódító útját.

1987.
Érdekes összeállítás jelent meg a külföldre szerződött sportolóinkról. Tanulságos, már csak azért is, mert 1981-ben 53-an, 1982-ben 69-en, 1983-ban 79-en, 1984-ben 98-an, 1985-ben 134-en, tavaly pedig már 175-en kaptak engedélyt külföldi munkavállalásra. Közülük 36-an futballoznak, 9-en pingpongoznak, 17-en kézilabdáznak, 14-en kosárlabdáznak, 9-en vízipólóznak, 8-an röplabdáznak, 5-en teniszeznek, 3-an jéghokiznak, 2-en birkóznak, s 1-1 sakkozó és tekéző is akad. A többiek edzőként dolgoznak a világ minden táján.

1997.
Esztendeje járok egy elvált asszonnyal. Minden tökéletes közöttünk, csak az nem, hogy hetente többször is néhány órás késéssel érkezett haza munkahelyéről. Egy ideig hiába kérdeztem, hol volt, nem válaszolt, de amikor keményen rászóltam, megmondta az igazat. E szerint viszonya volt egy nős emberrel, aki anyagi okok miatt nem tud válni. Az én szerelmem viszont nem akart csak szerető lenni, ezért hozzám jött. Viszont a férfi könyörgött neki, hogy legalább néha legyenek együtt, mert nem tud nélküle élni. Ott tart a dolog, hogy már tudom, mikor randiznak. Ami külön fáj, hogy a találkákra különös gonddal öltözik a szerelmem, legutóbb azt a kardigánt vette fel, amit tőlem kapott, s amiről azt mondta, olyan szép, hogy majd csak akkor viseli, ha együtt megyünk társaságba.

2007.
Törvénytelennek tartja az ellene most kezdődött eljárást a Baumag szövetkezet elnöke, ezért annak felfüggesztését, s az ügyész a kizárást indítványozta az első tárgyalási napon. A vádirat felolvasása is órákig tartott, de már ma lehet tudni, hogy az eljárás hónapokon keresztül zajlik majd. Az elsőrendű vádlott, B. László szerint a befektetők csak azért nem kapták meg az őket megillető 32 milliárd forintot, mert a felszámolási eljárás és a per miatt zár alá vették a szövetkezet vagyonát.

Ezek is érdekelhetnek