Árral szemben - Trump és Németország - Trump és Kína

Interjút adott Donald Trump, egyszerre két európai sajtóorgánumnak is. A Bild című német napilapban a lapunk pénteki megjelenésével egy időben beiktatandó új amerikai elnök gyakorlatilag megfenyegette a német autóipart. A The Timesnak adott interjúban Kínának tett keresztbe, kijelentve: „Az egy Kína-elv megbeszélés kérdése.” Tapintható a feszültség.

Ország-világMarkos Mária2017. 01. 20. péntek2017. 01. 20.

Kép: Businessman and Republican presidential candidate Donald Trump waves from his SUV after a back-yard reception in Bedford, New Hampshire, June 30, 2015. REUTERS/Dominick Reuter - RTX1IINM, Fotó: © Dominick Reuter / Reuters

Businessman and Republican presidential candidate Donald Trump waves from his SUV after a back-yard reception in Bedford
Businessman and Republican presidential candidate Donald Trump waves from his SUV after a back-yard reception in Bedford, New Hampshire, June 30, 2015. REUTERS/Dominick Reuter - RTX1IINM
Fotó: © Dominick Reuter / Reuters

Izzik a levegő Donald Trump körül. Az amerikai elnök nagy port kavart interjúval borzolta a kedélyeket világszerte, Európától Kínáig sok mindenkinek beszólt.

A Bild újságírójának kijelentette, hogy Angela Merkel „katasztrofális hibát” követett el az illegális migránsok befogadásával. Arról is beszélt, hogy 35 százalékos vámmal sújtaná az autóimportot annak érdekében, hogy a gyártók az Egyesült Államokba telepítsék a helyi piacra szánt kocsikat előállító üzemeiket.

Külön említette a BMW-t, aláhúzva, hogy ha a cég Mexikóban akar gyárat építeni és az Egyesült Államokban tervezi gyártmányait a 35 százalékos vám nélkül értékesíteni, akkor „ezt felejtse el”. Trump azt is sérelmezte a beszélgetés során, hogy miközben az USA tele van német autókkal, amerikai autók alig rohangálnak Németországban.

Válaszul Angela Merkel kijelentette, a német kormány továbbra is együttműködik az Egyesült Államok kormányával, s még hozzátette: „nekünk, európaiaknak a saját kezünkben van a sorsunk”. Kevésbé szofisztikáltan reagált az indulatos kijelentésekre a német gazdasági miniszter és alkancellár, aki szintén a Bildben vágott vissza. Sigmar Gabriel szerint az amerikai autógyártást gyengébbé, drágábbá, összességében rosszabbá tennék a Trump által belengetett védővámok.

Ha Amerika nem kér a külföldről importált autókból, akkor „kezdjen el jobbakat gyártani”.

A kínai külügyminisztérium szóvivője rögtön lecsapott a beiktatás előtt álló elnök blöffnek is kemény kijelentésére: „Az egy Kína-elv az előfeltétel és az alap minden olyan ország számára, amelyik kapcsolatot szeretne Kínával – jelentette ki Hua Csunyingot. – Mindenkinek meg kell értenie, hogy vannak olyan dolgok a világon, amelyeket nem lehet áruba bocsátani, megvenni vagy kiárusítani – tette hozzá. – Ha valaki abban az illúzióban ringatná magát, hogy ezt az elvet alkudozásra használja, Kínával és a kínai néppel találja magát szemben.”

Ezek is érdekelhetnek