Brexit-kilátások - Valamelyest oszlott a homály

Theresa May a Lancaster Houseban, a brit kormány exkluzív londoni rendezvényközpontjában tartott beszédet kormánya Brexit-tárgyalási célkitűzéseiről.

Ország-világMarkos Mária2017. 01. 20. péntek2017. 01. 20.
Brexit-kilátások - Valamelyest oszlott a homály

A médiaszervezetekhez keddi lapzártánk előtt eljuttatott előzetes kivonat szerint a miniszterelnök kijelenti beszédében, hogy a kilépési folyamat végén nem lesz részleges vagy társult brit EU-tagság, sem bármiféle egyéb olyan megoldás, amelynek alapján az Egyesült Királyság „félig bennmarad, félig távozik” az Európai Unióból. „Nem törekszünk olyan modellekre, amelyeket más országok alkalmaznak, és nem akarjuk megtartani az EU-tagság egyes elemeit” – állt az előzetesen ismertetett részletekben.

Ez egyenes utalásnak tűnik arra, hogy London a Brexit-tárgyalások során nem kíván olyan jellegű megállapodásokra jutni, amilyenek alapján például Norvégia az Európai Gazdasági Térség tagjaként, vagy Svájc kétoldalú egyezmények révén hozzáfér az EU egységes belső piacához.

Theresa May kijelenti ugyanakkor azt is, hogy jóllehet Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, nem fordít hátat Európának: EU-tagsága megszűnése után sem zárkózik el a külföldi munkaerő fogadásától, de előnyben fogja részesíteni a magasan képzett munkavállalókat.

(A lapzártánk után elhangzott beszédről és az első elemzésekről részletesen beszámolt laptársunk, itt - a szerk.)

Ezek is érdekelhetnek