Első nap a Fehér Házban és a Pentagonban

SZABAD A KERESKEDELEM? - SZIGOR A KORMÁNYZATTÓL A HÁLÓSZOBÁIG - FORRÓ DRÓT

Ország-világM. M.2017. 01. 27. péntek2017. 01. 27.
Első nap a Fehér Házban és a Pentagonban


SZABAD A KERESKEDELEM?
Donald Trump frissen beiktatott amerikai elnök megkezdte kampányígéreteinek valóra váltását. Első munkanapján aláírta azt az elnöki rendeletet, amelynek értelmében az Egyesült Államok kivonul a csendes-óceáni térség 12 országát összefogó szabadkereskedelmi együttműködésből (TPP). Az aláírás után Trump azt mondta: szerinte az egyezmény felmondása „nagyszerű hír az amerikai dolgozó emberek számára”. Az Obama-kormány évekig tárgyalt a megállapodásról, amelyet Ausztrália, Brunei, Kanada, Chile, Japán, Malajzia, Mexikó, Új- Zéland, Peru, Szingapúr, az Egyesült Államok és Vietnam képviselői 2016 februárjában írtak alá. Trump kétoldalú megállapodásokat szeretne kötni a későbbiekben. 


SZIGOR A KORMÁNYZATTÓL A HÁLÓSZOBÁIG
Az új elnök első rendeleteiben emellett a szerinte pazarló szövetségi kormányzati és igazgatási szerveknek is nekiment, az állami bürokrácia csökkentése érdekében megtiltotta számukra, hogy újabb dolgozókat vegyenek fel. Az abortuszt támogató szervezeteket is támadta. Donald Trump rendeletben tiltotta meg az abortusz mellett kiálló, nem kormányzati szervezetek szövetségi támogatását. A republikánus párt jobb széle abortuszellenes, ugyanez az amerikai társadalomról egyáltalán nem mondható el: a jelentős többség úgy vélekedik, hogy a nőknek joguk van a terhességmegszakításhoz. Ha a Legfelső Bíróságban az elnök ki tud nevezni 2-3 új alkotmánybírót, kongresszusi szinten is szigoríthatja az abortuszhoz való jogot.


FORRÓ DRÓT
Az új amerikai védelmi miniszter, James Mattis hétfő délután telefonbeszélgetést folytatott Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral. Hangsúlyozta, Washington fontosnak tartja a katonai szövetséget, a közös értékek védelmét. A miniszter kifejtette, hogy amikor ezen értékek védelme érdekében szövetségeseket keres, akkor az Egyesült Államok mindig Európával kezdi a sort. A szóvivői közlemény szerint Mattis és Stoltenberg a következő hónapokban konzultál, első személyes találkozójuk a NATO-tagországok védelmi minisztereinek februári találkozóján lesz.
 

Ezek is érdekelhetnek