Jelet hagyni

A huszadik század egyik legösszetettebb és legnagyobb hatású magyar művészegyénisége, Kondor Béla alkotásaiból nyílt gyűjteményes kiállítás Jelet hagyni címmel – utalva a festő hasonló című verseskötetére – a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban a Kogart rendezésében.

Ország-világMunkatársunktól2017. 01. 02. hétfő2017. 01. 02.

Kép: 093

Jelet hagyni
093

Kondor Béla (1931–1972) a magyar képzőművészet II. világháború utáni nemzedékének egyik legfontosabb alkotója. Nem kötődött semmilyen irányzathoz vagy iskolához, ihlető forrása az európai festészet egyetemes öröksége, amiből saját motívumrendszeren alapuló magánmitológiát teremtett.

Elbeszélő művészete a múlt tradícióihoz kapcsolódik, ám saját korának kérdéseire reflektál.

Kondor életműve alig több mint másfél évtizedet tesz ki, így munkásságában nem lehet szigorúan vett alkotóperiódusokat, korszakokat, stílusokat elkülöníteni. A kiállítás ezért tartalmi szempontok szerint, motívumok, sorozatok és témák alapján épül fel: a klasszikus művészetre visszautaló angyalok, szentek, próféták és történelmi események mellett megjelennek saját korának izgalmas témái is, mint a repülés, a gépmonstrumok vagy az ember fokozatos elidegenedése az egyre inkább széteső világban.

Ezek is érdekelhetnek