Megújuló régi pompa

Csaknem kétmilliárd forintból újul meg a szabadkígyósi Wenckheimkastély. Helyrehozzák többek között a földszinti termeket és rehabilitálják a kastély körüli franciakertet.

Ország-világB. G.2017. 01. 15. vasárnap2017. 01. 15.

Kép: Szabadkígyós, 2012. február 14. A szabadkígyósi Wenckheim-kastély, amely 1875-1882 között épült Ybl Miklós tervei alapján neoreneszánsz, eklektikus stílusban. A kastélyt körülölelő 25 hektáros park természetvédelmi oltalom alatt áll, a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozik. Miután az önkormányzathoz kerül a vagyonkezelői jog, a felújítás során a kétszintes, 1500 négyzetméter alapterületű épület alsó termei visszakapják eredeti funkciójukat. A tervek szerint az emeleten szálláshelyeket alakítanak ki, a kiszolgáló épületekben pedig konferenciaterem és gyógyászati központ épül. MTI Fotó: Rákóczi Gabriella, Fotó: Rákóczi Gabriella

Megújuló régi pompa
Szabadkígyós, 2012. február 14. A szabadkígyósi Wenckheim-kastély, amely 1875-1882 között épült Ybl Miklós tervei alapján neoreneszánsz, eklektikus stílusban. A kastélyt körülölelő 25 hektáros park természetvédelmi oltalom alatt áll, a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozik. Miután az önkormányzathoz kerül a vagyonkezelői jog, a felújítás során a kétszintes, 1500 négyzetméter alapterületű épület alsó termei visszakapják eredeti funkciójukat. A tervek szerint az emeleten szálláshelyeket alakítanak ki, a kiszolgáló épületekben pedig konferenciaterem és gyógyászati központ épül. MTI Fotó: Rákóczi Gabriella
Fotó: Rákóczi Gabriella

Az 1875 és 1879 között Ybl Miklós tervei alapján eklektikus stílusban épült kastély az egyik legkorszerűbbnek számított a maga korában, kápolnája, ebédlője, télikertje, könyvtára, női zeneszalonja, férfiszalonja, alkóvos-ágyfülkés hálószobája is volt.

A második világháború után mezőgazdasági és élelmiszer- ipari szakközépiskola költözött az épületbe. A földszinten tantermeket alakítottak ki, az emeleten pedig kollégiumot. Az iskola 2011-ig működött a kastélyban, amelynek parkja 1954 óta természetvédelmi terület.

Most a támogatásból a tetőszerkezet felújítása, az épület külső vakolása, a pince egy részének rendbetétele, valamint a földszinti nagytermek felújítása valósulhat meg, és korhű berendezéseket is igyekeznek beszerezni.

A kastélynak tavaly több mint tízezer látogatója volt, ami a korszerűsítés befejeztével a többszörösére nőhet, különösen akkor, ha megvalósul az elképzelés, miszerint az emeleti szobákból felső kategóriás szállodát alakítanak ki.

Ezek is érdekelhetnek