Sokkolta az országot a tragédia - Gyászol az ország

Sokkolta az országot a tragédia: január 21-re virradó éjjel Verona közelében buszbaleset történt. A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai, tanárai és más kísérői franciaországi sítáborból tartottak haza, amikor megtörtént a tragédia, tizenhatan meghaltak, több mint húszan megsebesültek.

Ország-világHardi Judit2017. 01. 27. péntek2017. 01. 27.

Kép: Budapest, 2017. január 23. A veronai buszbaleset egyik túlélőjét (j) öleli egy lány a Szinyei Merse Pál Gimnáziumnál 2017. január 23-án. Január 20-án éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott. MTI Fotó: Kallos Bea, Fotó: Kallos Bea

Sokkolta az országot a tragédia - Gyászol az ország
Budapest, 2017. január 23. A veronai buszbaleset egyik túlélőjét (j) öleli egy lány a Szinyei Merse Pál Gimnáziumnál 2017. január 23-án. Január 20-án éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott. MTI Fotó: Kallos Bea
Fotó: Kallos Bea

Félárbocra eresztették hétfő reggel a nemzeti lobogót a Parlament előtt. A miniszterelnök gyásznapot rendelt el, az ország összes iskolájában megemlékezést tartottak az elhunytak emlékére.

A tragédia feldolgozásában a diákokat a tanárok segítik, a pedagógusokat pedig egy pszichológusokból álló csoport: ők állítottak össze egy segédanyagot, hogyan beszélgessenek a balesetről a gyerekekkel. Fontos, hogy beszéljenek a gyász folyamatáról, segítsenek feldolgozni a történteket. A Révész Renáta Liliána pszichológus és gyásztanácsadó, illetve Kiss Kinga klinikai gyermek-szakpszichológus által összeállított, az osztalyfonok.hu oldalra feltöltött anyag azt javasolja, a pedagógusok beszéljék át a történteket, emeljék ki a hősiességet, a helytállást a bajban, mások megsegítését. Beszélgessenek arról, hogy bár ilyen esetben természetes, ha mindenki megijed, de rettegésben nem lehet létezni, fontos viszont, hogy körültekintéssel, mindennapi óvatossággal érdemes élnünk a mindennapjainkban.

A Szinyeiben kedden sem volt tanítás, csak osztályfőnöki órákat tartottak.

A buszbaleset oka továbbra is tisztázatlan. A nyomozók az azonosítási nehézségek és az egymásnak ellentmondó beszámolók miatt egyelőre nem tudják megállapítani, pontosan miért történt a baleset, de a magyar rendőrség már bejelentette, halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával nyomozást indít. Tisztázni kell azt is, milyen műszaki állapotban hagyta el a busz Magyarországot.

A balesetben mindkét sofőr életét vesztette. A békéscsabai férfiak tapasztalt szakemberek voltak, legalább 25 éve dolgoztak hivatásos sofőrként. A busztársaság vezetője már nyilatkozott az MTI-nek, szerinte jól karbantartott, jó műszaki állapotban lévő busszal indultak el a gépkocsivezetők, akikkel a múlt hét elején beszélt; mindenben együttműködnek a magyar és olasz hatóságokkal.

Ezek is érdekelhetnek