Tiltott tetszikelés - Megteheti-e a főnök? Mihez van joga a munkavállalónak?

Lepukkant kórházakról, túlterhelt orvosokról, tiltakozó nővérekről olvasunk a közösségi oldalakon. Akadt igazgató, aki megtiltotta beosztottainak a lájkolást. Van-e erre joga egy főnöknek? – aktuális a kérdés.

Ország-világP. E.2017. 01. 30. hétfő2017. 01. 30.

Kép: Reportage in Bligny hospital palliative care unit, Briis sous Forges, France. Nurses' office. A doctor and a nurse., Image: 161480938, License: Rights-managed, Restrictions: Editorial Only, Model Release: yes, Credit line: Profimedia, BSIP, Fotó: Profimedia

PALLIATIVE CARE UNIT
Reportage in Bligny hospital palliative care unit, Briis sous Forges, France. Nurses' office. A doctor and a nurse., Image: 161480938, License: Rights-managed, Restrictions: Editorial Only, Model Release: yes, Credit line: Profimedia, BSIP
Fotó: Profimedia


A munkaadó még szabadidejében sem tehet olyat, amivel rontja a munkahelye jó hírnevét, sérti az érdekeit – így indokolta a minap a miskolci megyei kórház főigazgatója, miért tiltotta meg dolgozóinak, hogy tetszésüket fejezzék ki a közösségi oldalon. Úgy vélte, erről a Munka törvénykönyve rendelkezik, s az álláspontot egy ügyvédi iroda is megerősítette. Sokan nem érzik át, hogy amit a világhálón a nevük alatt megosztanak vagy lájkolnak, annak éppúgy súlya van, mintha személyesen nyilatkoznának a sajtónak, és ha erre nem figyelnek, megüthetik a bokájukat.

Korlátozhatja-e a véleménynyilvánítást a munkahelyi vezető?

A Társaság a Szabadságjogokért jogi szakértői szerint általában joga van szakmai véleményt nyilvánítania az egészségügyi dolgozónak, de vannak kivételek. Az onkológus például szabadon szólhat a rák megelőzéséről, a háziorvos az influenzáról, az infektológus a védőoltásról. A munkaviszonyával kapcsolatos kérdésekben, a munkáltatója képviseletében, illetve a belső viszonyokról már nem nyilatkozhat engedély nélkül az orvos, nővér, s az interneten sem közölheti véleményét. Példának okáért, ha meghal a kórházában egy beteg, a nővér nem teheti közzé a világhálón, hogy ez szerinte a benti higiéniai hiányosságok miatt volt.

Aki az intézményében hiányosságot tapasztal, először ott tegye szóvá, névtelenül, közérdekű bejelentés formájában – tanácsolják a jogászok.

Fontos azonban: egy kórházigazgató sem hozhat „házon belül” szigorúbb szabályokat, mint a törvények.

Ezek is érdekelhetnek