Az én képernyőm: Pilisi királyok

Gárdonyi Géza regénye, a Láthatatlan ember úgy 13 éves koromban hatalmas olvasmányélményem volt. Nagy szerepet játszott abban, hogy történész vagy régész akarjak lenni, de persze, mint oly sok más gyerek, nem az lettem. (Viszont ezért tanultam négy évig latint az Eötvös Gimnáziumban. Nem volt valami jó ötlet, gondolom ma már, inkább egy élő nyelvet kellett volna még felvenni a kötelező orosz mellé. Viszont a klasszikus műveltségem nagy löketet kapott. És milyen jól jön manapság, hogy bármikor tudok Ovidiustól idézni, ugyebár.) Szóval, Attila hun király temetése a hármas koporsóba, rabszolgák lenyilazása, folyók el- és visszaterelése számomra maga volt a valóság. Bár felnőttként olvastam mindebben erősen kételkedő szakvéleményeket, de a drámai szépségű legenda maradt.

Ország-világUjlaki Ágnes2017. 02. 20. hétfő2017. 02. 20.
Az én képernyőm: Pilisi királyok


Ehhez képest azt kell látnom a minap a Travel Chanelen, már szinte csak karnyújtásnyira vagyunk attól, hogy megtalálják Attila sírját, aki sokkal prózaibb módon a Pilisben van eltemetve. (Vagy nem.) Ráadásul, ha nem vigyázunk, egy amerikai filmes stáb fog rábukkanni!

Az Expedíció az ismeretlenbe sorozat a világ történelmi rejtélyeit mutatja be. Két éve Szulejmán sírjának a megtalálásakor forgattak Magyarországon, s akkor értesültek róla, hogy lehet itt még egy sokkal érdekesebb lelet is! Attila neve és alakja máig sem kopott ki Európa történelmi emlékezetéből, noha nem övezi tisztelet és csodálat, bár bizonyos respekt igen. Filmekben is megidézték alakját, véresszájú, vad hódítóként jellemezve, aki azért egyúttal nagy formátumú uralkodó is volt. (Néhány éve láttam róla filmet, amelyben egy jó 190 centi magas, kék szemű amerikai filmsztár alakította őt antropológiai szempontból kissé megkérdőjelezhetően.)

Jött tehát a Travel forgatócsoportja, élén a lelkes műsorvezetővel. Josh Gates mindent megtesz az ügy érdekében: búvárként lemerül a Duna mélyére, kipróbálja a hunok nyilazási stílusát, helikopterrel köröz a Pilis felett. Beszélget olyan tanáremberekkel, akik számára egyértelmű a hun–magyar leszármazás. (A többség ezt továbbra is cáfolja.) Kiderül, Sicambriát kell keresni, Árpád király(?) városát, hiszen tudvalévő, hogy Árpád (én maradnék inkább a fejedelemnél) kívánsága szerint ük-ük-ükapja, Attila mellé temették.

Ezt persze csak a Képes Krónika középkori szerzője állította, de az amerikai dokumentumfilmből úgy jön le, mintha tudósok mondanák. Hosszan szemlélünk egy barlangüreget. Majd ellátogatunk a Holdvilág-árokba, ahol Szörényi Levente és csapata, meg hivatalos régészek lassan két évtizede kutatják a régmúltat. Majd a régi kőbányába, ahol kétségtelenül számos római kori leletet találtak már.

S éppen most egy korabeli csákány maradványát is! A rocklegenda idejét és pénzét nem kímélve kutat, szerinte egy-két év múlva nagy áttörés várható. Óvatosabb annál, hogy kijelentse, biztosan ott van Attila és Árpád sírja, de láthatóan bízik benne. És nyomukban az amerikai műsor is, úgyhogy rájuk biztosan számíthatunk majd.

A néző érzi a filmesek sürgetését, akik a feltételezéseket is szenzációs tényként tálalják. De tulajdonképpen tényleg jó lenne. Ha már szinte az összes nagy királyunk sírja elveszett a tatár-török dúlásokban, legalább az övék meglenne… Az ember kívánja az eltökélt és kitartó híveknek is, megérdemelnék.
 

Ezek is érdekelhetnek