Drámai a helyzet - Elvágják a gyökereket

DRÁMAI A HELYZET – foglalta össze érdeklődésünkre a véleményét Patyi Elemér, a Vas megyei Bögöte polgármestere. Arról kérdeztük, a gyakorlatban mit érzékel a Központi Statisztikai Hivatal most kiadott jelentéséből, amely szerint megállíthatatlannak tűnik az aprófalvak elnéptelenedése.

Ország-világHardi Péter2017. 02. 13. hétfő2017. 02. 13.

Kép: Bögöte templom plébános pap beszélget hivekkel 2013.11.30 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Drámai a helyzet - Elvágják a gyökereket
Bögöte templom plébános pap beszélget hivekkel 2013.11.30 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Tíz-tizenöt év alatt egynegyedével csökkent Bögöte népessége, tudtuk meg a most 300 lelkes falu élén álló Patyi Elemértől. Jellemző, hogy egy születésre általában 10 temetés jut. A folyamatot nem állította meg, sőt talán gyorsította is az úgynevezett vidékfejlesztésbe csomagolt mezőgazdasági támogatás, amely nincs összekötve a foglalkoztatottsággal. A teljes gépesítés által ugyanis még kevesebben tudnak munkát vállalni helyben.

A megmaradó munkaképes korú bögöteieket hajnalonta négy munkásbusz szállítja elsősorban Sárvárra, a fiatalok pedig előbb-utóbb ott is ragadnak. A faluvezető szerint ma Magyarországon falurombolás folyik, aminek része az önkormányzati rendszer teljes szétzilálása is. A központi pénzek a városokba áramlanak, ennek következtében pedig gyakorlatilag szinte semmiféle közszolgáltatás nem található meg az aprófalvakban.

Ráadásként pedig ahelyett, hogy központi támogatás érkezne a kiadásaik fedezésére, a kevéske iparűzési adójuk – évente négymillió forint – felét is be kell fizetniük az ország kasszájába. Éppen ezért fontolgatják ezen adónem eltörlését. Ha Bögöte úgysem részesülhet a saját javaiból, akkor legalább a helyi vállalkozásoknál maradjon meg a pénzük.

Belátható időn belül tehát ezernél több magyarországi település válik pusztává, miáltal még nagyobb területről vehetnek fel majd területalapú támogatást a kevés kivételezettek – jegyezte meg keserű iróniával Patyi Elemér.

Ennek azonban a magyarság fogja kárát látni, hiszen a kultúránkat megtartó erő a történelmünk során mindig a falvakból érkezett. Ezeket a gyökereket vágják most el.

Ezek is érdekelhetnek