Egy dologra biztosan számíthatnak: világos beszédre

Óriási többséggel választották meg német államfőnek Frank-Walter Steinmeiert. A volt külügyminiszter Németország 12. szövetségi elnöke, Joachim Gauckot követi a tisztségben, aki 77 éves korára hivatkozva nem indult a pozícióért.

Ország-világMarkos Mária2017. 02. 18. szombat2017. 02. 18.

Kép: The designated German president Frank-Walter Steinmeier walks towards the speaker's desk after the presidential elections at the German Reichstags building in Berlin, Germany, 12 February 2017. The federal assembly has gathered for the election of a new federal president on Sunday noon. Photo: Bernd Von Jutrczenka/dpa, Fotó: BERND VON JUTRCZENKA

Election of the German President
The designated German president Frank-Walter Steinmeier walks towards the speaker's desk after the presidential elections at the German Reichstags building in Berlin, Germany, 12 February 2017. The federal assembly has gathered for the election of a new federal president on Sunday noon. Photo: Bernd Von Jutrczenka/dpa
Fotó: BERND VON JUTRCZENKA


Nem okozott meglepetést a múlt vasárnapi német államfőválasztáson, hogy már az első fordulóban eldőlt, Frank-Walter Steinmeieré az abszolút többség: az 1239 érvényes szavazatból 931 voksot kapott. Európa-szerte ritkán látott konszenzus övezte a jelölt személyét, a szociáldemokrata párt (SPD) politikusát korábbi megegyezés szerint a kormánypártok – a CDU/CSU jobbközép pártszövetség és az SPD – közösen jelölték, és együtt 923 szavazatuk lett az államfőválasztó testületben. Ráadásul a volt külügyminisztert az ellenzéki Zöldek és a liberális FDP soraiból is sokan támogatták. Jelölése azért is volt megkérdőjelezhetetlen, mert jelenleg ő a legnépszerűbb német politikus – Angela Merkel kancellár csak az ötödik a rangsorban.

A 61 éves volt külügyminiszter a megválasztása utáni rövid beszédében kiemelte: azoknak a bizalmát is szeretné elnyerni, akik nem rá szavaztak, mert összetartásra van szükség ezekben a „viharos időkben, amelyekben úgy tűnik, a világ kifordult sarkából”.

Legfőbb célja bátorítani az embereket és buzdítani őket a szabadság és a demokrácia védelmére az egyesült Európában. Ehhez az is szükséges – tette hozzá –, hogy „elválasszuk a tényeket a hazugságoktól”, és „ne tagadjuk a valóságot, hanem igyekezzünk jobbá tenni”. Németország nem a „boldogok szigete”, ahol az emberek gondtalanul élnek, hanem a kockázatokkal teli világ része, de „nem is igen van a világon olyan hely, amely több esélyt kínál az embereknek” – mondta a megválasztott államfő.

Németországban a szövetségi elnöki poszt inkább jelképes: az államfő feladata a nemzet egységének megjelenítése. Feladata és hatásköre hasonlít a magyar köztársasági elnökéhez.

Steinmeier kétszer is betöltötte a külügyminiszteri posztot. Regnálása idején sorra jöttek a válságok Ukrajnában, Líbiában, Irakban, Szíriában, de ő nagy ambícióval és körültekintően látta el hivatalát.

Ekkor mondta azt: „Ha nem tárgyalnék azokkal az országokkal, amelyeknek a politikájával nem értünk egyet, jóval több időm lenne a kiváló német–luxemburgi kapcsolatok ápolására. Szívesen tenném ezt, de ez nagyon kevés lenne ahhoz képest, amit a világban elvárnak tőlünk.” Frank-Walter Steinmeiertől mint államfőtől a németek egy dologra biztosan számíthatnak: világos beszédre.

Ezek is érdekelhetnek