Elmagyarázó - Adóbevallás

Idén először adóbevallási tervezetet készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) minden magánszemélynek. Erről, és az adóbevalláshoz kapcsolódó határidőkről levélben tájékoztat minden adózót.

Ország-világMunkatársunktól2017. 02. 01. szerda2017. 02. 01.
Elmagyarázó - Adóbevallás


- A tervezet elkészítésével a NAV azt vállalja, hogy kiszámolja a jövedelmet terhelő adót, figyelembe véve az év közben levont előlegeket és a kedvezményeket. 

- Erről az újításról levélben vagy ügyfélkapun keresztül tájékoztat minden adózót, a levelek a hónap végéig minden adózóhoz eljutnak.

- Az elkészült tervezetet március 15. után mindenki megnézheti az ügyfélkapuján keresztül, de arra is van lehetőség, hogy akinek nincs ügyfélkapuja, az levélben, postai úton megkapja a tervezetet az adóhivataltól.

- Utóbbit igényelni kell január 31. és március 15. között. Lehet SMS-ben, a NAV honlapján elérhető űrlapon, levélben kötetlen formában, személyesen a NAV ügyfélszolgálatán vagy az adóhivatal telefonos tájékoztató rendszerén keresztül.

- A tervezetet elküldik (postán vagy ügyfélkapun) minden adózónak, ha egyetért a benne foglaltakkal, akkor csak annyi a dolga, hogy visszaküldi a NAV-nak május 22- ig, és akkor ez lesz a hivatalos adóbevallás.

- Ha valaki hibát talál benne, és módosítani kell, akkor ezt ügyfélkapun keresztül teheti meg, vagy ha postán kapta meg, akkor a 16SZJA jelű bevallás benyújtásával. Ez a nyomtatvány letölthető a hivatal honlapjáról, de lehet kérni személyesen a NAV ügyfélszolgálatain is.

- Ha valakinek van jövedelme, de az nem munkáltatótól vagy kifizetőtől származik, akkor nem készít adóbevallási tervezetet a NAV.

Ezek is érdekelhetnek