Elmagyarázó – nyugdíjlevél érkezik: mi a teendő?

A kormányhivatalok január elsejétől az 53-57 éves, hamarosan nyugdíjba lépő korosztályt keresik meg adategyeztetés céljából. A Pénzcentrum utánajárt, mit kell tenni, ha nem stimmelnek a hivatal adatai.

Ország-világMunkatársunktól2017. 02. 13. hétfő2017. 02. 13.
Elmagyarázó – nyugdíjlevél érkezik: mi a teendő?

- Már jóval a nyugdíjba lépés előtt egyeztet velünk az illetékes hivatal a nyilvántartásban szereplő biztosítási jogviszonyainkról és a nyugdíjnál figyelembe vehető kereseteinkről.
- 2017. január elsejétől az 1960 és 1964 között születettekkel egyeztetnek a nyugdíj-biztosítási igazgatási szervek.
- Abban az esetben, ha a kimutatással kapcsolatban valamilyen észrevételünk van (például nem tartalmaz minden időszakot, amelyet biztosításban töltöttünk), akkor az úgynevezett Elfogadó/Észrevételező nyilatkozatban kell ezt jeleznünk, amit a kimutatással együtt elküldenek nekünk.
- Az észrevételek megtételére 60 nap áll rendelkezésünkre. A nyilatkozathoz mellékelni kell azokat az eredeti dokumentumokat (munkakönyv, leckekönyv, katonakönyv stb.), amelyek alátámasztják észrevételeinket.
- Ha egyetértünk a kimutatásban foglaltakkal, akkor ezt is az Elfogadó/Észrevételező nyilatkozattal jelezhetjük.
- Az ONYF az egyeztetési eljárást egy határozattal zárja le, ha ezzel nem értünk egyet, akkor fellebbezést nyújthatunk be a döntés ellen. A postán érkező nyugdíjlevelekre a hivatal mindenképpen választ vár.

Ezek is érdekelhetnek