Elvárják a tiszteletet - A munkások Győrben is nagyobb szeletet kérnek a tortából

KECSKEMÉT után a győri autógyárban is sztrájkoltak. Nem csoda, hiszen a cégek szárnyalnak. Az Audi Hungária motorgyártói ezért nagyobb szeletet kérnek a tortából.

Ország-világHardi Péter2017. 02. 03. péntek2017. 02. 03.

Kép: Győr, 2017. január 26. Németh Sándor, Audi Hungaria Független Szakszervezet (AHFSZ) elnöke beszédet mond az Audi Hungaria Zrt. egyik épületének tetején az (AHFSZ) kétórás figyelmeztető sztrájkja alatt 2017. január 26-án. Mellette Háromi László (b2), Szabó István (j2) és Csalogány György (j) az AHFSZ elnökhelyettesei, valamint Horváth Zoltán, a sztrájkbizottság tagja (b). MTI Fotó: Krizsán Csaba, Fotó: Krizsán Csaba

Szabó István; Horváth Zoltán; Németh Sándor; Háromi László; Csalogány György;
Győr, 2017. január 26. Németh Sándor, Audi Hungaria Független Szakszervezet (AHFSZ) elnöke beszédet mond az Audi Hungaria Zrt. egyik épületének tetején az (AHFSZ) kétórás figyelmeztető sztrájkja alatt 2017. január 26-án. Mellette Háromi László (b2), Szabó István (j2) és Csalogány György (j) az AHFSZ elnökhelyettesei, valamint Horváth Zoltán, a sztrájkbizottság tagja (b). MTI Fotó: Krizsán Csaba
Fotó: Krizsán Csaba

Sem a szakszervezet, sem a munkatársak hangja nem jut el a vállalat vezetéséhez, jelentette ki Németh Sándor, az Audi Hungária Független Szakszervezet elnöke a január 26-án tartott kétórás sztrájk résztvevőinek szóló beszédében. A munkabeszüntetésen részt vevő, mintegy 2000 motorgyári szakszervezeti tag és a velük rokonszenvezők termelésének kiesése viszont már vélhetően megütötte a cég tulajdonosainak az ingerküszöbét, különösen, hogy a szerszám- és járműgyárban dolgozók közül is számosan viseltek az egyetértésüket kifejező kék szalagot. A szakszervezetnek nem a sztrájk a legfőbb célja, viszont a megbecsülést és a tiszteletet elvárják a tagjai, hangzott el még a beszédben. Mindez pénzben kifejezve ebben az évben egységesen 45 ezer forint alapbéremelést jelent. Jövőre ugyanennyit. E mellé 600 ezer, illetve 620 ezer forint választható, béren kívüli juttatást, valamint a jubileumi és lojalitásbónusz bevezetését.

A vállalat vezetése amúgy igazán nem vádolhatja a megegyezésre való törekvés hiányával a szervezett munkásokat, ugyanis decemberben még 55 ezer forintos béremelésről indították a tárgyalásokat, amire a cég vezetése csak 25 ezer forinttal válaszolt.

A tárgyalások folyamatosak, a cégvezetés új ajánlattal állt elő, ám hogy mivel, azt a szakszervezet nem árulhatta el, ugyanis titoktartásra kötelezték. Mennyire jogszerű az ilyen kötelezés, kérdeztük Németh Sándortól, mert ha nem ismertetik a lehetőségeket a tagjaikkal, akkor azok azt sem tudhatják, hogy ahhoz miként viszonyulhatnak. A lépés jogszerűségét jogászok vizsgálják, hangzott a válasz.

Az Audi Hungáriánál tavaly csaknem kétmillió autómotort gyártottak.

Ezek is érdekelhetnek